Учителската стачка спира в понеделник

Учителската стачка спира в понеделник

Стачните действие на учителите спират в понеделник и всички ученици се връщат в клас. Това решиха в петък ръководствата на трите учителски синдиката заедно с гласовете на 90 процента от представителите на регионалните образователни структури, оповестиха профсъюзите на пресконференция.

“В името на българските деца решихме да преустановим стачните действия от 5 ноември”, каза Крум Крумов, председател на Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”. От 32 регионални стачни структури 29 са решили да преустановят ефективния си протест.

Въпреки че се връщат в класните стаи, учителите запазват стачната си  готовност. “Ще изчакаме 1 януари и ще видим започват ли да се повишават заплатите”, заяви говорителят на Единния национален стачен комитет Николай Николов преди началото на учителски митинг пред Народен театър “Иван Вазов” в петък

По думите му е абсурдно да се води стачка срещу правителството и това е причината ефективните действия да бъдат прекратени от следващата седмица. Тя обаче от няколко дни замира и по данни на Министерството на образованието и науката в последния ден от стачката са протестирали около 28 на сто от преподавателите.

Помолен да коментира факта, че много учители се отказват от членство в синдикатите, Николов отговори, че не може да коментира избора на всеки гражданин и преподавател.
“Вие ще видите на Третия национален митинг дали сме много”, каза Николов. Митингът ще се проведе в деня, в който Народното събрание обсъжда бюджета за следващата година

Стачката имаше генерален ефект, не такъв, какъвто искахме, но борбата продължава, каза още Крум Крумов.
Средното образование у нас се нуждае от нова философия – като се започне с учебното съдържание и се стигне до грижата на държавата за образованието, за да може да бъде реализирана Лисабонската стратегия, според която всеки има равен шанс и достъп до качествено образование и професионално развитие, което води до развитието на икономика чрез знанията, каза Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Краят на учителската стачка бе обявен след шест седмици преговори за увеличението на заплатите в средното образование и реформите в сектора. Полезните ходове на преподавателите обаче се изчерпаха, след като правителството реши да вдигне възнагражденията им с 80 лв. от ноември и прие рамката на бюджета за 2008 г. и  проектът замина за обсъждане в Народното събрание. В него са записани още две увеличения от януари и юли до 650 лв. средна брутна заплата в сектора, както и вдигане на издръжката за един ученик от 933 лв. на 1151 лв. Училищата ще имат от догодина и делегирани бюджети и ще се съкратят маломерните и смесените паралелки, които в момента възлизат съответно на 6 хил. и 2 хил. бройки

Синдикатите обаче заявиха, че ще продължат да преговарят на ниво парламентарни групи по проектобюджета за образованието в  хода на обсъждането на рамката му.

В училищата, където е имало протести през цялото време, със сигурност ще има намаляване на ваканциите, но регионалните инспекторати тепърва ще решават с колко дни и от кои почивки да се вземат дни, обясни пред БНР просветният министър Даниел Вълчев. Той каза, че е разпоредил на регионалните инспекторати така да се направи учебната програма, че да се създадат най-малко неудобства на учениците.

Споделяне

Още по темата

Още от България