Учителските синдикати предупредиха за нова стачка

Заявка за стачни действия, ако проектобюджетът за средното образование за догодина не бъде променен, дадоха учителите в петък. Те са поредното съсловие, което заплашва с протести тази есен, след като стана ясно, че ще има демонстрации срещу пенсионната реформа и лекарски протести.

Учителските синдикати поискаха още 156 милиона лева за сектора през следващата година. От тях 3 млн. лв. са нужни за капиталови разходи. Според разчетите не достигат 21 млн. лв. за подсигуряване на предучилищната подготовка на петгодишните и още 5 млн. лв. за целодневното обучение.

"Не може да хвърляме пари да учим неграмотни безработни, а да няма финансиране за училища", възмути се председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Самуил Шейнин, председател на Съюза на работодателите в средното образование, изтъкна, че за 2011 г. са необходими и 1 млн. лв., за да се осигури достъпът на деца с увреждания до училищата

Трябва да се завиши единният разходен стандарт за ученик, който сега е 1380 лв., посочи Маргарита Денкова от КТ “Подкрепа”. “Предвидените в следващия бюджет 3.3% от БВП за образование, са недостатъчни, защото в ЕС се дават 6%, а в Турция – 12%. Голям проблем е и застаряването на учителите, след време няма да има кой да учи децата“, алармира тя.

Аспарух Томов от Независимия учителски синдикат каза, че в Бюджет 2011 г. се загърбват стратегически цели, определени според стратегията на ЕС за образованието до 2020 г. Синдикалистите коментираха, че в Бюджет 2011 г. за средното образование са заделени 1.631 млрд. лв., което е с 500 млн. по-малко от Бюджет 2009 г. и с 200 млн. под тазгодишния.

Бюджетът за образование бе част от разправията на министрите на правителственото заседание в сряда. На него просветният министър Сергей Игнатов заяви, че е много притеснен от предвидените средства. “Бюджетът за образование и наука е 3.3%, беше 4.2%. Статистиката е следната – под 3.5% са само неразвитите страни, тоест – с бюджет 3.3% ние казваме, че образованието е основен неприоритет“, заяви тогава Игнатов.

Синдикалистите ще поискат среща с премиера Бойко Борисов и ще настояват между двете четения на бюджета в парламента да настъпят корекции. Ако това не стане, най-вероятно ще се премине към гражданско неподчинение, предупредиха те.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?