Учителските заплати се вдигат от есента

Готви се реформа при инвалидните пенсии

Владислав Горанов (вдясно) и Кирил Ананиев, Снимка: БГНЕС

Предизборният ангажимент на ГЕРБ за повишаване на учителските заплати ще започне да се изпълнява още от есента.

Това обяви при встъпването си в длъжност финансовият министър Владислав Горанов. Той препотвърди ангажимента от предизборната програма на ГЕРБ, че за четирите години до края на мандата на настоящото правителство възнагражденията на преподавателите ще се вдигнат двойно спрямо сегашния им размер.

"За четирите години необходимият за целта ресурс е 1.4 млрд. лв.", уточни служебният министър Кирил Ананиев, който отново ще поеме зам.-министерския пост във ведомството на Горанов.

До 17 май кабинетът трябва да одобри средносрочната бюджетна прогноза за 2018 – 2020 г., в която ще се определи точният процент на увеличението на заплатите на учителите и необходимият за това ресурс, стана ясно още от думите на Ананиев. Служебният кабинет забави изпращането на прогнозата, а също на Националната програма за реформи и на Конвергентната програма в Брюксел, за да може редовният кабинет да включи в тях основните си приоритети.

От думите на Горанов се разбра още, че увеличението ще засегне всички учителски заплати. "Образованието е наш много важен приоритет", каза министърът и уточни, че по него ще се заработи много бързо заради силната експертиза на новия образователен министър Красимир Вълчев, който е бивш служител на финансовото министерство. Вълчев също потвърди, че ангажиментът за двоен ръст на заплатите ще бъде изпълнен.

През последните две години кабинетът "Борисов 2" на два пъти вдигна учителските заплати, като последното увеличение, което се случи на 1 януари 2017 г., беше средно с 8% и с 10% на стартовите заплати на влизащи в системата кадри.

Управляващите се притесняват, че до няколко години от системата ще се пенсионират огромен брой учители, а същевременно тя е непривлекателна за млади педагози с висока експертиза заради ниското заплащане. Затова Горанов и Вълчев са твърдо убедени, че вдигането на учителските заплати е ключов стимул за повишаването на качеството на образованието.

Предвиждат се и промени в системата на делегираните бюджети с цел да се осигури равен достъп до добри учители.

"Равният достъп до качествено образование е преди всичко равен достъп до добри учители", заяви министър Вълчев. Той каза, че общото увеличение на средствата в системата на образованието ще има за цел да мотивира повече млади хора с високи и добри резултати от гимназиалното образование да се включват в педагогическо образование и в педагогическа професия.

"Трябва да се направи така, че там, където е по-непривлекателно да се преподава, учителите да получават повече средства, както и в малки и отдалечени населени места от големите градове, но и където има концентрация на деца от уязвими групи", каза Вълчев. По думите му подобни механизми вече са разработени в голяма степен.

Ще има реформа на ТЕЛК решенията

Освен вдигането на учителските заплати от есента предстоящата актуализация на бюджета ще включва и обещаното увеличение на минималната пенсия от 1 юли до 180 лв. и от 1 октомври на 200 лв.

Евентуално осъвременяване на всички пенсии от 2018 г. обаче ще има само ако се направят икономии в системата. Това може да стане например чрез подготвяната реформа в издаването на т. нар. ТЕЛК решения. Това ще е и основен приоритет в работата на новия социален министър Бисер Петков.

Очакванията са реформата да е готова в началото на 2018 г. Според Петков и Горанов от тази реформа зависи преизчисляването на пенсиите, отпуснати преди 2010 г. със средния осигурителен доход за 2009 г., което е разписано в управленската програма.

По отношение на механизма за минималната заплата Бисер Петков каза, че ще ползват постигнатото по време на служебния кабинет и преговорите ще продължат. Според Владислав Горанов има логика заплатата през 2018 г. да се вдигне с 50 лв. над сегашния ѝ размер от 460 лв. Целта е обещаното покачване до 650 лв. да бъде с по-сериозни темпове първоначално, а през следващите години стъпките да бъдат по-малки.

Догодина няма да има повишение на данъци, няма да се въвеждат допълнителни данъчни облекчения, но остава графикът за покачване на осигуровките с 1 процентен пункт, посочи още Горанов.

Въпреки разкритите от служебния кабинет злоупотреби и проблеми с програмата за саниране, финансовият министър обяви, че тя ще продължи поне до обещаните 2 млрд. лв. Тази година обаче нямало да се наложи бюджетът да харчи допълнителни средства за нея, защото разплащанията през Българската банка за развитие вървели с бавен темп и досега били в размер на около 300 млн. евро (600 млн. лв.).

Заложеният за 2017 г. дефицит няма да бъде по-голям от планирания въпреки увеличенията на пенсии и заплати, стана ясно още от изказването на Горанов.

Служебното правителство оставя на кабинета на ГЕРБ излишък от 1.6 млрд. лв., фискален резерв от 13 млрд. лв. и дълг в размер на 25.2 млрд. лв., посочи Кирил Ананиев.

Здравният министър без обещания и приоритети

За разлика от колегите си новият здравен министър Николай Петров беше лаконичен на думи и обещания при приемането на властта. Той обяви, че ще даде всичко от себе си за реализацията на политическата програма на коялицията, която го е излъчила и по-специално на ГЕРБ. Петров не изведе никакви допълнителни приоритети, които ще залегнат в работата му оттук нататък, като поиска време, за да отговаря на конкретни въпроси като например този за недоволството на болници срещу бюджетите им.

"Всичко добро, което се е опитал екипът на служебния министър да направи, ще бъде прието като добре дошло. Ще го надграждаме и ще поддържаме добри контакти с д-р Семерджев. Каквото преценим, че трябва да се коригира, ще коригираме", каза Петров, отново без да уточни какво смята за добро и какво би коригирал от направеното от Семерджиев.

"Министър Петров вече е напълно наясно с предстоящото. Желая му успех, защото за здравеопазването няма никакво значение кой какъв пол е или какви политически разбирания има. Ние се грижим за хората и за нас е изключително важно тази грижа да е ефикасна, ефективна, целенасочена и резултатна", заяви от своя страна Семерджиев.

Петров посочи, че екипът, с който ще работи в здравното министерство, вече е в главата му, но няма да го съобщи преди да е одобрен от премиера Бойко Борисов.

Очаква се като зам.-министър да се върне Бойко Пенков, който бе на този пост в правителството "Орешарски", в служебния кабинет на Георги Близнашки и в екипа на Петър Москов в кабинета "Борисов 2". Вероятно Петров ще разчита и на някой от близкото си обкръжение във ВМА да го последва в МЗ. Когато бе служебен здравен министър в правителството на Марин Райков, негов заместник беше анестезиологът Мирослав Ненков, но не е ясно дали и сега ще го последва в министерството.

Споделяне

Още от България