Учителските заплати се вдигат с 15% от 1 септември

Кабинетът е твърдо решен да изпълни обещанието си за двоен ръст, обяви образователният министър

Красимир Вълчев

Учителските заплати най-вероятно ще бъдат повишени с 15% от 1 септември, съобщи в Пловдив в неделя министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде БНР.

Той коментира, че това е първата стъпка към изпълнението на заложеното в програмата на правителството двойно увеличение на възнагражденията на преподавателите до края на четиригодишния мандат на кабинета.

"Финансовият министър вече заяви това намерение. Ще го доуточним допълнително, но най-вероятно първото увеличение ще бъде около 15%", посочи Вълчев.

От екипа на финансовия министър Владислав Горанов заявиха в четвъртък, че необходимият ресурс за двойното увеличение на учителските заплати в следващите 4 години е 1.4 млрд. лв., които ще бъдат осигурени.

От думите на Горанов се разбра, че мярката ще засегне всички учителски заплати. "Образованието е наш много важен приоритет", каза тогава Горанов.

През последните две години кабинетът "Борисов 2" на два пъти вдигна учителските заплати, като последното увеличение, което се случи на 1 януари 2017 г., беше средно с 8% и с 10% на стартовите заплати на влизащи в системата кадри. Така най-ниската заплата в системата стигна 660 лв., като повишението беше реално получено през март, със задна дата.

Според справка на МОН последното повишение е стигнало до 113 400 преподаватели в училища, детски центрове, градини и ясли. Според промяната минималното възнаграждение на старши учител е достигнало 688 лв., на главен учител – 726 лв., на директор – 825 лв., а на зам.-директор – 770 лв.

Повишенията са били реално изплатени в 2438 училища и детски центрове, както и в 1522 детски градини.

Само 23 училища в страната не са вдигнали заплатите на персонала си, което е дял от под 1%. Така на същите заплати са останали 355 учители.

Повишението на заплатите се прави, защото управляващите се притесняват, че до няколко години от системата ще се пенсионират огромен брой учители, а същевременно тя е непривлекателна за млади педагози с висока експертиза заради ниското заплащане. Горанов и Вълчев са твърдо убедени, че вдигането на учителските заплати е ключов стимул за повишаването на качеството на образованието.

В неделя министър Вълчев обяви още, че ще бъдат премахнати получаваните от общините финансови стимули, които създаваха възможности за откриване на нови учебни заведения.

"Моето мнение е, че в почти всички общини училищната мрежа е достигнала предела си на оптимизация", каза Вълчев.

Следващата седмица той обеща да обяви на какъв етап е работата по Оперативната програма "Наука и образование", по която трябва да се предприемат спешни мерки, за да няма загуба на средства.

Споделяне

Още от България