Учителските заплати ще изпреварят средното възнаграждение за страната

Учителските заплати ще изпреварят средното възнаграждение за страната

Учителските заплати за първи път ще изпреварят средното възнаграждение за страната. ова ще стане през следващата година, когато заплащането на преподавателите ще бъде увеличено отново, за да достигне сред 1300 лева, това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев в четвъртък пред бТВ.

В проектобюджета за догодина е предвиден ръст на възнагражденията на учителите от 20 на сто. В управленската програма на правителството е записано, че всяка година до края на мандата заплатите на педагозите трябва да растат, а през 2021 г. трябва да са 20 на сто над средното възнаграждение за страната.

Вълчев коментира още, че за някои преподаватели е възможно увеличението на заплатите през 2019 г. да надхвърли 20 на сто, тъй като има различни механизми директорите да вдигат възнагражденията на учителите.

Вълчев коментира и обвиненията на лидера на "Воля" Веселин Марешки и на ВМРО за наличието на "джендър идеология" в учебник по биология за 9 клас. Причина за това е текст според който сексуалната идентичност се формира, когато настъпва полова зрялост. За "джендър идеологията" алармира преди време и председателят на "Българската организация на родителите и децата – БОРД" Александър Урумов. Освен антиджендър активист той е и държавен служител - шеф е на дирекция "Връзки с обществеността" в Министерството на отбраната, което пък се ръководи от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Министърът на образованието обяви, че джендър идеология в учебника няма. "Дискусионен е въпросът, но не виждам джендър идеология, иначе бих направил препоръка текстът да се промени", каза министърът. Въпреки това по препоръка на ВМРО всички учебници ще бъдат прегледани наново, увери Вълчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България