Учителските заплати ще се увеличат със 17% догодина

Учителските заплати ще се увеличат със 17% догодина

Заплатите на учителите ще се увеличат с минимум 17% от 1 януари 2020 г. Това е записано в анекс към колективния трудов договор в областта на образованието, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лв., а на главните учители – 1176 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв., а заместник-директорите – 1246 лв.

За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за заплати на педагозите. Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал. Ръстът там вероятно ще е 10%, колкото за работещите на бюджетна издръжка.

С анекса към колективния трудов договор се завишават допълнителните възнаграждения за класните ръководители, както и за лекторските часове. Въвежда се и изискване 50% от средствата за квалификация в бюджетите на детските градини и училищата да бъдат използвани за вътрешни или междуинституционални обучения под формата на методически семинари, дискусионни форуми, открити практики, презентации на творчески проекти, резултати и анализи на проведени педагогически изследвания и други. Целта е учителите да обменят добри практики, да се учат взаимно, да споделят и насърчават иновации, обясняват от образователното министерство.

Още през септември просветният министър Красимир Вълчев обяви, че това изискване ще бъде въведено, тъй като министерството не може да контролира качеството на обученията за повишаване на квалификацията на учителите.

Споделяне

Още по темата

Още от България