Учителските заплати ще зависят и от региона и вида училище

Учителските заплати ще зависят и от региона и вида училище

Заплатите на учителите да зависят и от това в кой регион или вид училище работят, предвижда проект на стратегията за развитие на педагогически кадри, която в края на миналата седмица беше публикувана на сайта на Министерството на образованието за обществено обсъждане.

 

Целта е да се стимулират педагозите, които работят в трудни условия или в малки населени места. Сега възнагражденията на учителите зависят от броя на учениците и много малко от усилията, които те полагат за обучението. Средно за страната заплатата е 777 лева, но в повечето училища педагозите вземат не повече от 500 лв., пише в. "Труд”.

 

Две години е поставеният срок за привличането на млади учители до 35 години. Те постепенно се топят: от 2007 г. досега от 15 на сто вече са 9,9 на сто. В момента 40 факултета в 52-та вуза на страната обучават кадри с педагогическа правоспособност, но завършилите предпочитат друга реализация.

 

Документът отчита още, че рязко намалява броят на мъжете учители, а в гилдията остават основно жени над 55 години.

 

Документът, който ще направи учителската професия регулирана, предвижда още една голяма промяна - повишаване на практическата подготовка на учителите. У нас тя е около 150 часа, докато в страни като Латвия и Испания е над 850 часа.

 

Започват и промени в обучението на бъдещите педагози. Сега в тези специалности се влиза с най-нисък успех и се получава бакалавърска степен. В една трета от страните на Евросъзюза не е достатъчно просто да се явиш на приемен изпит, изисква се покриването на куп специфични тестове. Идеята е учителската професия да е с магистърска степен. България е и единствената страна от общността, която до този момент няма мерки за подкрепа на младите учители.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?