Учителските заплати скачат с 10% от 2017 г.

12 000 преподаватели дойдоха на национален събор в София

Снимка: БГНЕС

С 10% ще се увеличат заплатите на учителите от началото на 2017 г. Това обеща министърът на образованието Меглена Кунева по време на провеждащия се в София Национален учителски събор.

Предвижда се образованието да бъде приоритет в бюджет 2017 и това е договорено с финансовия министър Владислав Горанов, стана ясно от думите на Кунева.

Ще нараснат парите за квалификация на учителите и за тези, които изпълняват функцията "класен ръководител", като часът на "класния" ще се повиши на 30 лв. След промените се очаква началната учителска заплата да стане 660 лв.

Кунева: Не вярвам в реформите без пари

"Размерът на заплатите на 100 000 учители е структурно определяща политика в държавния бюджет и спекулации на тази тема не могат да се правят. Мога да обещая, че МОН системно ще подобрява социалния статус на учителите и последователно ще предприема мерки, които ще стимулират включването на добрите студенти в учителската професия", увери Меглена Кунева. Тя обяви, че не вярва в реформите без пари.

Последно заплатите на преподавателите бяха вдигнати през октомври 2015 г., когато месечното възнаграждение на старшите учители нарасна с 13%.

Преди няколко дни от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" призоваха да се вдигнат началните заплати на учителите, за да се привлекат млади хора в образованието, тъй като до три години се предвижда да се пенсионират половината от преподавателите.

Учителската заплата трябва да е над средната

"Водещите политики на нашето министерство ще са: МОН да поддържа средната учителска заплата над средната за страната, колкото се може повече. МОН ще увеличава изпреварващо минималната учителска заплата, министерството ще подобри системата за квалификация на учителите, както и ще бъдат одобрени мерки за ангажиране на учителите, придобили право на пенсия, в дейности, позволяващи облекчена натовареност", посочи вицепремиерът.

Кунева обеща още МОН да подпомогне усилията на общините и на детските градини за обхващане на децата в предучилищна възраст и за изпреварващо увеличение на заплатите на заетите в детските градини заради изоставането им от възнагражденията в училищата.

Към 12 000 учители дойдоха на събора

12 000 учители от цялата страна се събраха на събора в зала „Арена Армеец” в София, който беше открит от президента Росен Плевнелиев.

"Най-добрата инвестиция за една страна е образованието на младите, време е да започнем да управляваме образованието като инвестиция. В центъра са децата, бъдещето на България, а реформата е невъзможна без вас – учителите. Отговорността е огромна на всички. Такова трябва да е и призванието на вашия труд, трябва да нарастват отговорностите, но и авторитета, на учителите както и възнагражденията им", каза държавният глава, които обясни, че е дошъл на събора, за да подкрепи преподавателите.

Според Плевнелиев политиците трябва "да застанат мирно, да погледнат и да чуят учителите", тъй като съдбата на всеки човек зависи и от неговия учител.

"Нека да предадем идеите за демокрация, за равенство пред закона, за лична свобода на всеки ученик. Нека възпитаваме децата си като модерни патриоти, а не като крайни националисти", заяви президентът. Според него добри работни места у нас ще се създават само с добро образование, но и при върховенство на закона.

Плевнелиев: Бъдещето не идва по тръби за газ и петрол

"Бъдещето не идва по тръби за газ и петрол. Бъдещето е в таланта и в образованието", заяви още президентът. По думите му българското образование е в преломен момент и то трябва да стане национален приоритет - дългосрочен и стратегически, на държавата в партньорство с бизнеса.

Целта на Националния учителски събор е да се повиши доверието към учителите и да се обсъдят проблемите в сектора.

Форумът цели да разясни на учителите и на обществото образователните промени, свързани с новия училищен закон. Беше предвидено на присъстващите да бъдат раздадени специални материали с пояснения.

В просветното министерство бяха получени над 2 000 въпроса, свързани с новия закон - за квалификацията на учителите, пенсионирането, новите програми, образователните стандарти, каза преди дни министърът на образованието Меглена Кунева.

Съборът струва 100 000 лв.

За наем на зала "Арена Армеец", озвучаване и техническо оборудване Министерството на образованието и науката е предвидило 100 000 лв. Учителите ще пътуват до София с училищните автобуси, като разходите ще се поемат от бюджета на учебното заведение. Преди дни БСП разкритикува идеята за провеждане на събитието, защото според левицата за него щяха да се похарчат огромни разходи – около 500 000 лв.

Синдикатите и МОН подписаха колективния трудов договор

След събора синдикатите и МОН подписаха колективния трудов договор в сектора. Освен ангажимента за 10% увеличение на заплатите документът предвижда още и 20% нарастване на допълнителното трудово възнаграждение за лекторските часове.

В договора е разписано, че средствата за представително облекло се увеличават на 360 лв. Обезщетението при пенсиониране от 1 август 2016 г. ще стане 10 работни заплати, а от 1 януари 2017 г. - 10 заплати и половина. От 1 октомври 2016 г. за наставничество на учители ще се заплаща не по-малко от 50 лв. месечно за срок до една година. Заплащането за класния става 30 лв. В договора също така е разписано, че работодателите поемат 100% от стойността на абонаментните карти или билетите за пътуващите педагози.

Колективният трудов договор е валиден за две години. На всеки шест месеца на заседание на отрасловия съвет за тристранно сътрудничество ще бъде правен отчет на документа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?