Учителските заплати според заслуги ще се определят по три стълба

Учителските заплати според заслуги ще се определят по три стълба

В сряда държавата и синдикатите се споразумяха за компромисен вариант относно въвеждането на диференцирано заплащане на учителите. Критериите, по които ще става това, трябва да бъдат готови до две седмици. Това решиха представители на държавата, синдикатите и работодателите на заседание на отрасловия съвет.

За тази година Министерството на образованието и науката (МОН) разполага с малко над 13 млн. лева за диференцирано заплащане на учителския труд.

Образователният министър Даниел Вълчев настояваше за добри постижения всеки десети преподавател да получи 50% над заплатата си. От Синдиката на българските учители обаче искаха парите да се дадат на възможно най-много хора, което щеше да доведе до по-малко увеличение.

В крайна сметка социалните партньори решиха диференциацията да става на три нива, като така частично се удовлетворяват исканията и на двете страни.

Увеличението на заплатите ще става на национално и местно ниво според индивидуалните заслуги на учителя и постиженията на училището.

На национално ниво държавата ще отпуска определена сума на най-добрите училища, като тя ще бъде разпределяна поравно между всички учители в отличеното училище.

На местно ниво получената от МОН сума обаче ще се дава според определени критерии само на най-заслужилите педагози.

Крум Крумов от КТ “Подкрепа” каза пред Mediapool, че Вълчев е предложил съотношението между първия и втория стълб да бъде 40:60, но засега решение по този въпрос няма.

Увеличението на заплатите по третия стълб ще става според постиженията на учителите по един предмет въз основа на техните постижения.

Предвидените средства за тази година обаче няма да стигнат за финансирането и на третото ниво, затова то ще започне да действа от следващата година, съобщиха от МОН.

Все още не са ясни точните изисквания, по които ще се определят учителите с по-високи заплати. Не е решено и кой ще прилага критериите. Предвижда се първото увеличение на заплатите чрез диференцирания подход да стане през юни, обясни Крумов, но каза, че този срок все още не е сигурен.

Създадена е работна група, която до 2 февруари трябва да подготви предложение за критерии за повишаване на заплатите според заслугите, каза пред Mediapool Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Експертите трябва да дадат становище и за това каква тежест ще има всеки от стълбовете и как точно ще бъдат прилагани изискванията.

Досега се предвиждаше за диференциацията да се вземат под внимание постижения като образование и стаж, участие в проекти и извънкласни дейности, работа с деца със специални образователни потребности, използване на информационните технологии в час. Влияние ще оказват и получени награди, участие на учениците в олимпиади и състезания.

По думите на Такева около 40 000 учители отговарят на тези критерии.

Споделяне

Още по темата

Още от България