Учителският протест завзе пътища и кръстовища

Учителският протест завзе пътища и кръстовища

След като късно снощи синдикати и власт договориха първия 20-процентен скок на заплатите в средното образование от ноември и докато се водят преговори  по увеличенията за догодина в четвъртък, учителите излязоха на нови протести по пътища и кръстовища в различните населени места.

Опитите за блокади, които предшестват редовния митинг в София от 16.30 ч, потвърдиха опасенията на профсъюзите, че стачката излиза извън контрол.

В София преподаватели опитаха да блокират пешеходната пътека пред Ректората на Софийския университет, ползвайки примера на еколозите, които преди време пресичайки  постоянно кръстовището край Руски паметник спряха движението на автомобили в защита на парк "Странджа". Бдителни полицаи обаче попречиха на сегашната учителска акция.

Учители от Дупница и Петрич излязоха на съответните места на главния път Е-79 и блокираха движението. Опашка от половин километър стачкуващи учители се нареди по пътя край Дупница, а протестиращите край Петрич си навлякоха гнева на минаващите шофьори, които не проявиха никаква толерантност  към протеста ми и бяха готови почти да прегазят живата верига, препречваща им пътя.

Преподавателите от 32 училища в Русе блокираха за половин час пътя край Дунав мост. Над 3000 учители във Варна образуваха живи вериги по тротоарите край училищата в града с учебници в ръце. В петък те ще блокират движението по пътищата.

Нарастват и заявленията от страна на учителите за подаване на оставки. В Единния национален стачен комитет (ЕНСК) вече е постъпила информация за изявената воля от над 12 000 педагози да напуснат системата поради ниските доходи и при нерешаване на конфликта по удовлетворяващ за тях начин.

В четвъртък 91 на сто от работещите в системата на средното образование са в стачни и протестни действия.

Синдикатите и правителството се договориха късно в сряда да се увеличат заплатите в средното образование от 1 ноември с 20 на сто, което е 88 лв. В четвъртък продължават преговорите за процента на ръста от януари и юли 2008 г. според исканията на стачниците за достигане на средна брутна работна заплата в сектора от 650 лв.

От ЕНСК поискаха министър-председателят Сергей Станишев и другите двама ръководители на тройната коалиция да се намесят спешно за разрешение на острия социален конфликт. Вече втори месец българските учители и непедагогическият персонал са извън класните стаи.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?