Учителският синдикат иска 5% от БВП за образование през 2015 г.

Сн. БГНЕС

Пет процента от брутния вътрешен продукт да бъдат отделени за образование през 2015 г. Такова е искането на Синдиката на българските учители (СБУ), представено в четвъртък от председателя на синдиката Янка Такева по време на конференция на тема "Предизвикателства и перспективи пред младите учители за адаптиране в училищна среда". В събитието участваха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, и заместник-министър Ваня Кастрева.

Такева отбеляза, че дискусията, как от 3,8 от БВП за образование за 2014 г. средствата да се повишат на 5 процента за 2015 г., е много сериозна и СБУ е направил разбивка.

Министър Танев отговори, че каквото зависи от него и каквото е възможно ще го направи, но отбеляза, че първо трябва да се види каква ще е бюджетната рамка.

Янка Такева изброи и останалите искания на СБУ към новия образователен министър. Първото от тях е за промяна в Закона за професионалното образование, свързана с въвеждането на дуалното обучение. Много важно е да бъде приет и новият Закон за училищното образование, както и да има промяна в съдържанието на учебните планове и програми, за които настояваме от години, заяви Такева.

По думите ѝ трябва да има промяна и във "философията" на делегираните бюджети на училищата. Те бяха въведени във всички училища след голямата учителска стачка през 2007 г. и въз основа на тях - според броя на учениците, училищата получават средства за заплати, разходи и ремонти. Делегираният бюджет нека да остане като политика за финансиране, но към критерия за броя на учениците в дадено училище, трябва да има и други критерии, посочи Такева. Тя добави, тези нови критерии трябва да са свързани с броя на паралелките и с населеното място, в което се намират училищата. Сега затруднения заради делегираните бюджети имат училищата с малко ученици, които разполагат с по-малко средства.

Такева съобщи, че през учебната 2014/2015 година се увеличава броят на младите учители до 35 години в училище, като те са вече 5800 от общо 91 490 учители в страната. Според нея и сегашният брой на младите учители е изключително нисък, но тя припомни, че те са били 4000.

СБУ ще поиска промяна в постановление 86 на Министерския съвет за приема в педагогическите специалности. Трябва да се повиши изискването за бала на кандидат-студентите в тях, както и да се въведат и други критерии за кандидатстване.

Споделяне

Още от България