Учителският стачен комитет готов на преговори, но при ясни разчети

Учителският стачен комитет готов на преговори, но при ясни разчети

Във втория ден от учителските протести за двойни заплати  Единният национален стачен комитет (ЕНСК) заяви своята готовност за отговорни преговори с Министерството на образованието и науката (МОН) по всяко време на денонощието, съобщиха във вторник от синдикатите.

Изявлението идва, след като в понеделник премиерът и министърът на образованието заявиха, че няма да водят преговори под натиск и ултиматум, а ще са готови на разговори, когато учителските синдикати променят позициите си.

Сега от ЕНСК съобщават, че са готови да преговарят, но само ако просветното ведомство представи икономически разчети. "Недопустимо е в края на септември, Министерството на финансите и МОН да нямат информация за икономията на средства в системата на средното образование", се посочва в съобщението.

Учителските синдикати настояват за незабавно вдигане на заплатите, което според тях може да стане с икономиите от бюджета за образование, които  по едни данни били 56 млн. лв., по други – 200 млн. лв.

Те посочват още, че исканията, зад които се обединиха трите учителски синдиката, не са ултимативни, а са база за преговори.

От стачния комитет отбелязват, че синдикалните искания за повишаване на работните заплати в системата на средното образование са от месец май 2007 г. и тогава единствено благоразумието възпряло учителите от провал на учебната година.

"За съжаление, това беше отчетено от г-н Станишев и г-н Вълчев като слабост. Днес изненадани от мащабите на ефективната стачка, двамата държавници се опитват чрез сепаративни преговори с отделни учителски колективи да разединят учителската гилдия и помощния персонал", пише още в съобщението. Според националния стачен комитет по този начин няма да бъдат постигнати "справедливите искания от трите учителски синдиката".

"Правителството всячески се стреми да раздели учителите и да води преговори с инициативни комитети. Припомняме, че същите тези инициативни комитети през летните месеци имаха много по-високи искания за параметрите от тези заложени в стачното искане включително и неприключване на учебната година", посочват от синдикатите.

По последни техни  данни във вторник към ефективните стачни действия на учителите от отделните региони се включват и Хасково с 85 на сто от всички училища, Видин с 50 на сто от всички училища и 70 на сто от детските градини, в Тутракан - се включват още 3 училища.

Отново се съобщава за упражнен натиск спрямо стачкуващите учители. Посочено е, че в Габрово регионалният инспекторат по образованието е изисквал по 3 пъти на ден поименни справки за учителите и съобщавали, че в региона учителите не стачкуват.

И във втория ден на учителската стачка продължава разминаването в статистиката за протестиращите преподаватели. Регионалните инспекторати по образование към Министерството на образованието и науката (МОН) отчетоха във вторник, че в първия ден от стачката активността е била два пъти по-малка от отчетената от синдикатите. Докато профсъюзите съобщиха за 72 процента протестиращи в школата и детските градини, от просветното ведомство вадят цифрата 38 процента от учебните заведения в страната.   

МОН обясни редуцирането на стачната активност с това, че броят на ефективно стачкуващите учители в страната в действителност е по-нисък, защото в обявените училища не стачкува целият педагогически персонал.

Националният стачен комитет във вторник призова всички пенсионирани учители и друг непедагогически персонал да покаже своята солидарност с действията на стачкуващите и да не се отзовават на поканите за временни назначения и заемане на работните места на стачкуващите учители, каквито случаи има в Кърджали, Монтана, Златоград.

Споделяне

Още по темата

Още от България