Учителско шествие обикаля институции, няма кой да ги приеме

Учителско шествие обикаля институции, няма кой да ги приеме

Шествие от протестиращи учители започна в понеделник следобед обиколка на министерства, в търсене на ведомство, което да преговаря с тях по исканията им за повишаване на заплатите, които бяха редуцирани от 100 процента до юли 2008 г. на 75 на сто на три пъти.

Готовността си на отстъпки синдикатите обявиха в неделя, но ден след това премиерът Сергей Станишев каза, че в правителството такова предложение не е постъпвало.

Винаги съм на разположение за интересно предложение, заяви сутринта Станишев по повод компромиса на учителите.

По-късно обаче преподавателите, които се събраха на протестен митинг пред Националния археологически музей и Президентството, безуспешно скандираха под прозорците и на министър-председателя, че настояват за среща.

Те събраха около 1500 подписа в своя подкрепа и след като никой не им обърна внимание, предприеха шествие към Министерството на финансите (МФ).  По пътя си натам протестиращите бяха възпрепятствани от полицейски кордон, който не искаше да ги пусне, но в крайна сметка с лозунги и викове, хиляди учители успяха да тръгнат към ведомството на Пламен Орешарски.

Не бе съобщено за стълкновения с полицията.

В МФ също нямаше кой да приеме стачкуващите учители, защото министърът си беше тръгнал от работа. Демонстрантите продължиха пътя си към парламента, където след 10 минути престой се оказа, че също няма с кого да разговарят. Докато учителите бяха пред Народното събрание беше спряно движението за автомобили и имаше  засилена полицейска охрана. Според очевидци, силите на реда са били значително повече отколкото при протестите на стачкуващите шофьори от столичния транспорт, чиито искания за  повишаване на заплатите бяха удовлетворени след като правителството промени наредбата за заплатите в държавните и общински фирми.

След скандиране на "Оставка!" и "Всички депутати с учителски заплати!", в крайна сметка ескалацията на напрежение сред учителите спадна и шествието им, водено от лидера на Синдиката на българските учители Янка Такева, се разотиде.

На мястото на протестите, където и през следващите дни ще се събират стачкуващите, остана само карта на София, която бе донесена от кандидат-кмета Мартин Заимов, за да отбелязват протестиращите къде не работят училища и детски градини.  Идеята да се отбележат точките на стачката в столицата дошла след обаждания в щаба на Мартин Заимов от разтревожени родители и ученици, алармирали за информационния хаос, съпровождащ протеста.

Държавата дезинформира гражданите, защото на сайта на Регионалния инспекторат по образование няма актуална информация колко училища и детски градини не работят, докога ще стачкуват, има ли риск за учебната година, каза Заимов.

Заимов се подписа и под искането на учителите 5% от БВП за следващата година да се предоставят за образование и наука. „Бих настоявал дори за повече”, заяви кандидат-кметът, като посочи, че ключовият въпрос е не просто тези 5% от бюджета да бъдат вложени в българското образование, а да има истинска реформа в тази сфера. Столична община ще направи всичко възможно за всички учители, ученици и за образованието  като цяло, каза той, но отбеляза, че 100 процента увеличаване на заплатите не е възможно от макроикономическа гледна точка.

Междувременно от Министерството на образованието и науката съобщиха, че са получили новото предложение на учителските синдикати с техните искания, но посочват, че ще седнат на преговори, само ако преподавателите се откажат от ултиматуми. В съобщението на просветното ведомство се отбелязва, че дата и час на преговори ще бъдат насрочени, когато учителите спрат да поставят условия.

"Ползвам повод от съдържащия се във Вашето писмо упрек за „безразличие към учителските протести”, за да изкажа мнение, надявам се споделено от мнозина, че загрижеността личи по-добре по делата, отколкото по думите", пише в писмото до синдикатите, подписано от Даниел Вълчев.

"Готови сме на разумен компромис, но такъв трябва да бъде направен от двете страни", каза по-рано през деня Даниел Вълчев в понеделник в Пловдив и изрази надежда, че до десет дни ще има разрешение на конфликта.

Той пак потвърди готовността на правителството още през тази година да бъдат дадени допълнителни възнаграждения на учителите, а през следващата година да получат с 32 процента повишение на заплатите. Даниел Вълчев добави, че има възможност да се постигне разумно удовлетворение на исканията на учителите и засега няма опасност от провал на учебната година заради стачката на учителите. "На практика досега са загубени само четири учебни дни в 40 процента от училищата, където преподавателите не работят", каза Вълчев. Според него в момента министерството трябва само да има готовност да преструктурира учебното съдържание.

Очаква се тази сряда регионалните инспекторати да предложат вариант за наваксване на материала, без да се налага намаляване на ваканциите.

Според учителските синдикати обаче, ако нещата продължават по този начин, има реална опасност от провал на учебната година.

От Единния национален стачен комитет (ЕНСК) заявиха в понеделник, че независимо от декларираната готовност на трите учителски синдиката за преговори и през почивните дни, правителството не предприема конкретни крачки, а "обяснява как ако се повишат работните заплати на персонала в системата на средното образование, в България ще настъпи хиперинфлация". Според ЕНСК това е "жалка и смешна манипулация, защото за една година месец август 2006 - месец август 2007г. инфлацията в България е малко над 12%, за което не са виновни учителите и другите български граждани".

Липсата на диалог ескалира социалното напрежение и провокира други действия на граждански протести, посочват от синдикатите и настояват в съобщението си до медиите за спешни преговори с премиер-министъра, министъра на образованието, министъра на финансите.

В него се отбелязва, че регионални инспекторати опитват да блокират парите за аванс на стачкуващите преподаватели и така ще "предизвикат още по-крайни действия, защото с икономическа принуда екипът на МОН се опитва да спре стачните и протестни действия".

Споделяне

Още от България