Учредител на "Новото време" обвинен за тежки финансови измами със скрап

ГДБОП арестува Бойко Бъзовски като лидер на банда, натрупала над 200 млн. лв. от фиктивни сделки

Снимка: МВР

Престъпна група за пране на пари и данъчни измами бе разбита по време на съвместна акция на антимафиотите, ДАНС и данъчните, наречена "Скрап", съобщиха в сряда от МВР. Според първоначалната информация бандата ощетила бюджета с над 30 млн. лв. чрез фиктивни сделки с метали.

По-късно от спецпрокуратурата уточниха, че като лидер на групата е бил обвинен Бойко Бъзовски, а за негови "подчинени" - Емил Бъзовски, Емил Димитров, Явор Кръстев и Йоана Димитрова.

По неофициална информация на Mediapool Бойко Бъзовски е един от учредителите на отцепилата се през март 2004 г. от НДСВ партия на Емил Кошлуков – "Новото време".

През 2003 г. Бъзовски бе и кандидат за общински съветник в София от НДСВ, но заемаше неизбираемото 12-то място в листата. По време на кампанията си той организира почистване на ромския кв. "Факултета".

От сайта на партията става ясно, че роденият през 1960 г. бивш военен е председател на УС на сдружение "Илинден – София", което развива съвместна дейност с немската фондация "Помощ за България".

Справка във фирмените регистри на "Дакси" показва, че Бъзовски притежава еднолично фирмата "Поли Ем – Бойко Бъзовски", която от 2001 г. се занимава с търговия на едро с отпадъци и скрап. Собственик е и на "Трансмет 90" с капитал от 2 лева и с предмета на дейност почти всичко - от търговия, посредничество, комисионни, превози и импресарски услуги до лизинг, внос, износ и "всички други сделки и услуги, които не са забранени със закон".

22-годишният му син Емил Бъзовски, който получи обвинение като член на престъпната група, пък е бил едноличен собственик и управител на две фирми - "ЕМ експорт" ЕООД и на "Булметал експорт" ЕООД. През 2010 г. фирмите са продадени. По информация на БТА друг от задържаните - Явор Кръстев, е син на прокурор от Радомир и съдия от Брезник.

Според информацията на разследващите бандата е действала от 2010 г. в София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик, като Бъзовски е използвал чужди фирми, някои регистрирани в офшорни зони в САЩ и Великобритания, от които фиктивно са били изкупувани големи количества черни и цветни метали. С фактурите от несъществуващите сделки са осчетоводявани купуваните без документи от различни хора големи количества скрап. Така групата е избягвала задължителното плащане на 10% данък.

"За прикриване фиктивността на сделките към фирмите "бушони" са били превеждани суми, които веднага са били теглени "на каса" и връщани на наредителите на плащанията. Процент от сумите оставал за ръководителя на групата Бойко Бъзовски. Общият оборот, реализиран от фиктивните български и чуждестранни дружества се изчислява на над 200 милиона лева, като точният размер на щетите за държавния бюджет се уточнява в хода на разследването", съобщават още от спецпрокуратурата.

Петимата са задържани за 72 часа, като се очаква в спецсъда да бъде внесено искане за постоянния им арест. В акция "Скрап" са взели участие близо 130 служители на МВР, ДАНС, данъчните и спецпрокуратурата. Претърсени са 19 жилища и офиси, от които са иззети над 150 000 лева, златни монети и бижута, фискални устройства и голямо количество счетоводни документи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?