Удължава се изискването за отрицателен PCR тест за българските туристи в Гърция

Удължава се изискването за отрицателен PCR тест за българските туристи в Гърция

Гърция удължава до 15 август изискването към българските туристи да предоставят отрицателен PCR тест, за да бъдат допуснати в страната, съобщиха то българското външно министерство в понеделник.

Пробата трябва да е направена до 72 часа преди пътуването им. Същото условие важи и за пристигащите от Румъния и Обединените арабски емирства в Гърция.

Сезонните работници, които напуснат Гърция до 18 август, няма да бъдат допускани обратно на гръцка територия до отмяна на настоящото решение.

Носенето на маски в затворени пространства в Гърция, включително и на местата за поклонение, става задължително. Изключения ще се правят само в заведенията за хранене. Условието няма да важи за деца под 3-годишна възраст, както и при хора с респираторни заболявания.

Между 3 и 9 август няма да се допускат правостоящи клиенти в гръцките барове, ресторанти и развлекателни центрове. Считано от днес до 15 август на събития като сватби, кръщенета и погребения ще могат да се събират не повече от 100 души.

Удължават се и ограниченията за провеждане на фестивали, панаири и други събития на открито до края на месеца. Мерките за социална дистанция по плажове, частни развлекателни яхти и туристически кораби също остават до 31 август.

От 1 август корабите ще могат да пътуват с 80% от капацитетът си. Носенето на маски става задължително вече и на палубите.

Морските и въздушните връзки на Гърция с Турция, Албания и Република Северна Македония ще останат прекратени до 15 август.

От българското посолство в Атина предупреждават, че в момента в Гърция се извършват масирани проверки за спазване на всички ограничителни мерки.

Споделяне

Още от България