Заради проявен в последния момент инвеститорски интерес

Удължава се конкурсът за приватизацията на ВМЗ-Сопот

И двамата кандидати за "Техноекспортстрой" продължават надпреварата

С петнадесет дни – до 24 август, се удължава срокът за закупуване на конкурсна документация за участие в процедурата за продажбата на "Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот. Това съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в четвъртък, когато изтече крайният срок за заявяване на интерес към силно закъсалото финансово оръжейно предприятие.

До 9 август документи са купили двама потенциални кандидати – българските ЕМКО ЕООД и "Сейдж консултантс" АД, но в последния момент ведомството получило запитвания за процедурата и от руски и израелски фирми и с надежда броят на участниците в конкурса да се увеличи, срокът е удължен.

От АПСК посочват, че имат желание да осигурят максимална конкуренция и състезателност между повече кандидати в процедурата, което е една от предпоставките за постигане на най-добра обвързваща оферта.

До 31 август 2012 г. се удължава и срокът за подаване на документи за получаване на разрешение за достъп до класифицирана информация, посочват от ведомството.

Фирма ЕМКО е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев. Тя ползваше складовете край севлиевското село Ловнидол, в които избухнаха взривове в края на миналата година.

Според публикации в пресата собственици на "Сейдж Консултантс" са Христо Христов и Генчо Христов. Фирмата се занимава с внос и износ на оръжия и боеприпаси.

От АПСК са решили още, че и двамата кандидати за "Техноекспортстрой" могат да продължат надпреварата за строителното дружество, чиито предишни два опита да бъде продадено се провалиха. Сега предстои варненската "Хидрострой", зад която стои местният общински съветник Николай Пашов, и "АТ Инженеринг 2000" да подадат оферти за компанията. Тя първо се продаваше на търг със стартова цена от 68 млн. лв. и интерес проявиха отново "АТ Инженеринг 2000", гръцката "Актор" и "Адванс пропъртис" на братята Кирил и Георги Домусчиеви, но не се явиха на наддаването. Във втория опит за публична продан с начална цена от 60 млн. лв. пък не се яви никой.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?