Удължава се ловът на дива свиня заради неизпълнен отстрел

Удължава се ловът на дива свиня заради неизпълнен отстрел

До 16 февруари се удължава груповият лов на дива свиня, тъй като досега отстреляните животни са под половината от необходимото за намаляването на риска от разпространение на болестта африканска чума по свинете. Това съобщиха от земеделското министерство в петък.

Към 20 януари 2020 г. са отчетени убити 35 867 броя диви прасета, което е 44.19 % от плана за отстрел до края на януари. По разчети на агенциите по горите и по храните трябва да бъдат отстреляни 81 161 глигана, за да има ефект върху редуциране на популацията и да се намали разпространението на африканската чума, а тази бройка няма да бъде достигната в оставащата една седмица.

Ловните излети за диви прасета ще стават само в присъствието на служители от териториалните поделения на държавните предприятия или от регионалните дирекции по горите.

Ловът ще се извършва по утвърдени от директорите на горските и ловните стопанства графици само в ловни райони, в които запасите на дива свиня не са намалени с достатъчния брой при реализирания досега отстрел. При издаването на разрешителните ще се взима предвид и смъртността на диви свине от африканска чума  в съответния регион, допълват от агроведомството.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?