Удължава се срокът на процедурата за модернизация на спешната помощ

Удължава се срокът на процедурата за модернизация на спешната помощ

Удължава се срокът за кандидатстване по процедурата за модернизация на спешната помощ, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ). Това е направено със заповед на ръководителя на управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. и заместник-министър на регионално развитие и благоустройството Деница Николова. Удължаването на срока за кандидатстване по процедура "Регионална здравна инфраструктура", финансирана от програмата е до 15 май 2018 г.

Удължаването се налага поради комплексния характер и големия териториален обхват за изпълнение на т.нар. "голям проект" на Министерство на здравеопазването.

В рамките на проекта се предвижда да бъдат модернизирани 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и шест изнесени екипа, както и да бъдат закупени 400 съвременни медицински превозни средства, осигурени с комуникационно и друго оборудване и медицинска апаратура за спешна медицинска помощ. Общият ресурс по процедурата е 163,5 млн. лв. С него Министерство на здравеопазването ще подобри достъпа до спешна медицинска помощ с възможности за спешна диагностика, лечение и наблюдение на пациенти до 24 часа.

Преди два дни Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за купуване на 400 линейки заедно с нужното оборудване за тях на стойност 48 671 650 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е до 36 месеца от започване на изпълнение на договорите. Гаранцията на всяка от линейките е не по-малко от пет години.

В началото на месеца здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че първите доставки на новите линейки ще станат факт още в края на тази година. 

Споделяне

Още по темата

Още от България