Удължава се срокът за заявления за директни плащания на фермерите

Срокът, в който фермерите могат да подават заявления за подпомагане чрез директни плащания по селскостопанската кампания през 2016 г., ще се удължи до 31 май, съобщиха от аграрното министерство във вторник. До тогава земеделските производители може да внасят документи без да им се налагат санкции, а до 27 юни ще се приемат заявления за субсидии, но със санкция от 1% от помощта за всеки просрочен ден.

Това решение е взето след консултации с фермерите, асоциациите и браншовите организации в сектора. Министерството разгледа и се съобрази с предоставените от всички страни становища.

То обаче ще стане факт след като Европейския съюз приеме регламент, който да даде възможност на държавите членки на базата на национално решение да удължат периода за подаване на заявления. От Министерството на земеделието и храните припомнят, че това е вторият от разглежданите варианти за срока за заявяване на директните плащания. Първият бе запазване на стандартния срок, а третият вариант - удължаване до 15 юни.

До момента по кампания`2016 за пряко подпомагане са подадени над 93 хил. заявления за повече от 3.2 млн. хектара обработваема площ. Това е над 86 % от общата площ, одобрена за подпомагане през 2015 година.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: