Удължава се валидността на част от личните документи

Снимка: БГНЕС

Срокът на валидност на част от личните документи ще бъде удължен заради извънредното положение. Личните карти и шофьорските книжки, чиято валидност изтича между 13 март и 31 октомври 2020 г. ще могат да се ползват 6 месеца след крайния срок, съобщи шефката дирекция "Български лични документи" в МВР Светлана Ценева. Т.е., ако валидността на един документ изтича на 14 март, той ще може да се ползва до 14 септември. Документите обаче ще са валидни само за територията на България. При пътуване в чужбина е необходим нов документ.

След обявеното извънредно положение МВР отчита рязък спад в заявленията за издаване на документи. Това означава, че въведенията режим се спазва от гражданите, обясни Ценева.

През тази година изтичат десетки хиляди лични документи. От МВР въведоха специална организация заради страх от струпване на хора. В условията на извънредно положение обаче тя няма как да бъде спазена. Издаването на лични документи няма да спре изцяло, но ще бъде с по-ниски темпове. Валидността на най-много лични документи ще изтече през август и през ноември-декември.

Според Ценева гражданите няма да имат нужда от допълнителен документ, за да ползват личните си карти и шофьорски книжки в шестемесечния срок. Удължаването става автоматично след влизане в сила на Закона за извънредното положение.

"Всеки орган, включително банка или администрация е запознат, че ако валидността на картата е до 13 март 2020 г., то с шест месеца се удължава този период", обясни тя.

Не е ясно какво забавяне ще има при документите на българите в чужбина. Техните заявления се приемат от посолствата и консулствата по места. Голяма част от тях обаче в момента не работят.

"Ако консулската служба не е затворена, могат да отидат и да си подадат документи, ние продължаваме да издаваме документи и да ги изпращаме към Външно министерство. В създалата се ситуация не знам дали те успяват да ги изпратят", обясни Ценева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?