Удължен е срокът за заявки за млечни квоти

Удължен е срокът за заявки за млечни квоти
Министерството на земеделието и горите удължи срока за подаване на заявления за получаване на индивидуална млечна квота до 31 януари 2007 г. Документите продължават да се приемат в общинските служби по земеделие и гори или областните дирекции „Земеделие и гори” в страната.

Времето, в което производителите на сурово мляко трябваше да поискат да им се определи количеството продукция, която могат да реализират на пазара през годината, изтече в понеделник. От аграрното ведомство не обясниха причините за предоставянето на още две седмици на фермерите за внасянето на заявленията. Не беше отговорено и на въпрос на Mediapool колко производители са поискали млечни квоти към момента, защото “информацията се обобщава и в началото на февруари ще бъде представена” .

Явно обаче интересът към разпределянето на количествата мляко за производство е слаб, което налага удължаването на приема на заявления. В началото на миналата година например 13 хиляди собственици на крави се отказаха от правото да предават на млекопреработвателите своята стока. Така стопаните с по едно-две животни заявиха, че ще ползват млякото за лични нужди, обаче е факт, че масово по селата хората купуват именно от тях мляко на значително по-ниски от пазарните цени. Собствениците на крави пък продават стоката си на доста по-високи от изкупните цени, които им дават мандрите, въпреки че съгласно българското законодателство подлежат на санкции за това. Глобата обаче влиза в сила след 1 април 2007 г. От Министерството на земеделието и горите припомниха, че санкция от 55 стотинки на литър ще се налага и на онези производители, които продават повече от определените им с индивидуалната годишна квота. Колко мляко излиза от фермите за пазара се отчита в специален регистър.

Споделяне

Още от Бизнес