Удар по перспективна индустрия ли е акцията срещу Бобокови?

Пламен и Атанас Бобокови

Не познавам Бобокови, но исках да се запозная с тях. Монбат е една от най-големите европейски фирми за батерии, третата в Европа според тях. Това е фирма, която се развива в една от най-перспективните индустрии в света, но и индустрия, която е предмет на зверска глобална конкуренция.

Навсякъде правителствата правят много, за да могат техните държави да се вредят по-напред в индустрията за съхранение на енергия. Батериите са стратегически продукт, по-важен от петрола, атомната енергетика или газа. И в значителна част са техен заместител. Да си успешен в този сектор е не само бизнес успех, а национално стратегически предимство.

През 2009 г. Обама отпусна 2 милиарда долара за развитие на сектора, Китай и Южна Корея вложиха по-големи финансови пакети за развитие на батериите и застанаха в челни световни позиции. Всички завиждат на Германия, заради успеха ѝ да привлече новата фабрика на Тесла край Берлин. Ако германската индустрия можеше да се върне 10 години назад, тя, с щедра държавна подкрепа, би направила това, което Бобокови правят.

Вместо да разчитат обаче на държавна подкрепа, Монбат купи точно преди три години (26 юни 2017) Gaia и EAS, две модерни фабрики за батерии за литиево-йонни батерии в Германия. Така Монбат, или България (!) влезе в бъдещия автомобилен бизнес, вятърна енергетика, космическия сектор и подводниците. Да, немските фирми Gaia и EAS произвеждат батерии за тези сектори. България влезе в тях не като подизпълнител, а като собственик и започна да инвестира в тях, да ги модернизира и да създава високотехнологични работни места в Германия. Сега Европейският съюз е силно амбициран да развива енергийните технологии на бъдещето, тоест това, което прави Монбат.

Дали атаката срещу тях е опит техния бизнес да бъде превзет (8-те джуджета) или да бъде унищожен, дали е стремеж някой да се добере до бъдещо европейско финансиране (асансьорите) или е резултат на местна разправия и завист или пък просто израз на откровена примитивна тъпотия, няма как да знам. За всеки мислещ човек всичко изнесено досега срещу тях е смехотворно. Не мога да знам дали има нещо друго, което остава скрито. Но че резултатът от акцията срещу Бобокови е тежък удар върху една от най-перспективните индустрии у нас е очевидно.

Коментарът е от фейсбук профила на Юлиан Попов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?