Удар срещу тютюневите гиганти: Русия готви мащабна забрана на пушенето

Удар срещу тютюневите гиганти: Русия готви мащабна забрана на пушенето

Руското правителство даде старт във вторник на мащабна кампания за борба с тютюнопушенето чрез закон, който ще забрани рекламата на тютюневи изделия и ще повиши акциза върху цигарите. Обявената цел е защита на здравето на 142-милионната страна, която е втори по големина в света пазар на тютюневи продукти след Китай. Новината предизвика силна тревога сред световните производители.

Министър-председателят Дмитрий Медведев съобщи, че подготвеният законопроект за ограничение на рекламата на цигари, заедно с ежегодното повишение на акцизите, ще помогне за "освобождаване на страната от тютюневата зависимост", предаде Ройтрес.

По думите му 44 милиона руснаци, почти една трета от населението, са зависими от всекидневната доза никотин, а почти 400 000 човека всяка година умират от болести, свързани с тютюнопушенето.

Просто не може, не е морално да се позволи и занапред на тютюневите компании да се възползват от здравето на нашите деца, като ги правят пожизнени потребители на тютюн, заяви бившият президент в своя видеоблог, изправяйки се срещу чуждите тютюневи гиганти.

"И този пазар се дели между четири крепни чуждестранни компании, всяка от които дойде в Русия в началото на 1990-те години", каза Медведев. За съжаление, тогава, през 1990-те години, държавата не е сметнала рисковете от тези инвестиции в руската икономика, добави той.

Медведев каза, че предложеният законопроект на здравното министерство предвижда пълна забрана на пушенето в обществени учреждения, а също така – поетапно, към 2015 г. - в ресторантите, кафенетата и баровете.

За масовата употреба на цигари помага и сравнително ниската им цена в Русия – около 2 долара за пакет.

Не всички публични фигури от руския елит могат да се причислят към образците на здравословен начин на живот. Така например президентът Владимир Путин не пуши, но неговият външен министър Сергей Лавров и други високопоставени служители за заклети пушачи.

Правителството се надява, че законодателните промени ще помогнат да се удължи средната продължителност на живота, която през 2009 г. в Русия е била 62 години за мъжете и 74 за жените – сравнително ниски показатели според стандартите на други страни със съпоставими средни доходи.

Руският пазар на цигари, оценен на около 22 млрд. долара през 2011г. от Euromonitor International, е значима част от бизнеса на международните тютюневи компании.

Японската "Tobacco International" заедно с "Phillip Morris", "British American Tobacco" и "Imperial Tobacco" – контролират над 90 процента от продажбите в Русия и лобират да се смекчи предлаганото законодателство.

Предложенията на правителството означават спад на приходите от реклама в медиите и други рекламни носители.

Нужно е не само да се забрани пушенето на обществени места и продажбата на цигари на всеки ъгъл, но и напълно да се забрани рекламата, а също така да се повиши облагането върху производителите на цигари, каза Медведев.

Русия всяка година повишава акциза върху цигарите и алкохола, от 2016 г. възнамерява да забави темповете, за да изравни ставките с партньорите си от Митническия съюз с Беларус и Казахстан, съобщи във вторник зам.-министърът на финансите Сергей Шаталов.

Предполагаме, че ще повишаваме с по 10% ежегодно след 2015 г. по всички позиции, каза той пред журналисти.

Законите най-вероятно ще бъдат приети следващата пролет, ако бъдат внесени в парламента до 1 ноември, съобщи зам.-председател на здравната комисия в руската Дума.

"British American Tobacco", която държи пазарен дял от 19.6 процента според Euromonitor, посочи в изявление, че не е срещу по-тежките регулации, но законодателите трябва да се съобразяват с интересите както на непушачите, така и на пушачите.

Има най-различни начини за това – от инсталирането на модерни вентилационни системи до специално изолирани помещения за пушене на публични места, се казва в изявлението на BAT.

Говорител на "Philip Morris", която е с 26.4% пазарен дял, заяви, че е прибързано да се коментира, тъй като законопроектът все още не е внесен в парламента.

Около 165 000 собственици на киоски и заети в сектора подписаха петиция срещу предложената забрана върху продажбата на цигари на дребно. Те твърдят, че много киоски, които осигуряват работа на близо 1 милион човека, ще бъдат принудени да напуснат бизнеса.

Нашите клиенти ще продължат да купуват цигари, но те ще ги вземат от по-големи магазини, където е по-лесно да се пазарува всичко накуп, изтъкват недоволните търговци.

Споделяне

Още от Бизнес