Ударът на Петков срещу Костадинов – нищо лично

При Румен Петков нещата никога не са чисто политически, винаги има и икономика. Това беше единодушният коментар на всички, които поне малко познават зам.-председателя на БСП и министър на вътрешните работи.

Коментарът бе по повод информацията от понеделник за сезирането на прокуратурата за закононарушения на настоящия депутат от НДСВ Йордан Костадинов, бивш директор на АЕЦ “Козлодуй”.

Никой не се и съмнява, че информацията е тръгнала от вътрешния министър Румен Петков, макар че тя бе разпространена от пресцентъра на Народното събрание, чрез председателя на комисията за борба с корупцията Бойко Великов (БСП).

НДСВ се възмути открито от “активното мероприятие” срещу своя депутат, но социалисти смятат, че Костадинов е неволната жертва. Нищо лично, както се казва в старите мафиотски филми.

Самият Костадинов неофициално е споделял пред колеги, че вече бившият главен прокурор Никола Филчев е поискал материалите от МВР. Очаквало се е дори той да е девети в оповестения от Филчев списък на народни представители, уличени в закононарушения и корупция. В последния момент по неизвестни причини е отпаднал... или пък е бил запазен за подходящия момент, кой знае?!

И подходящият момент идва седмица преди оповестяването на не особено благоприятен доклад от партньорската проверка по глава 24 “Правосъдие и вътрешен ред”. Точно когато България очаква критики, че, за разлика от Румъния, има само 1 уличен за корупция по високите етажи на властта – току-що разделилият се с имунитета си бивш премиер и кмет Стефан Софиянски.

Достатъчно подходящ е и моментът за удар по коалиционния партньор НДСВ, който, точно по дебатите за депутатските имунитети, единодушно обясняваше, че няма драма по въпроса, защото нито един представител на парламентарната група не е в “списъка на Филчев”. А Румен Петков, още по времето на преговорите за постигане на коалиционно споразумение си извоюва ролята на “лошото ченге” пред НДСВ.

Но не на последно място, моментът е удобен за удар и по “стария вътрешен противник” Румен Овчаров. Въпреки че са постигнали нещо като своеобразен пакт за ненападение, това съвсем не изключва  готовността на всеки от тях да “качи другия на шейната”, ако му се отдаде благоприятна възможност.

В енергийните среди не е тайна, че в тази сфера няма назначение от последните години, което да не е получило благословията на Овчаров. Йордан Костадинов, макар да е депутат от НДСВ, едва ли е изключение, твърдят запознати. Дори се говори и за “великолепната четворка” Овчаров-Близнаков-Ковачев-Костадинов.

Моментът става все по-удобен, след като се очаква в следващите дни да бъде създадена българската компания, която ще се занимава с изграждането на АЕЦ “Белене”. Решението трябва да бъде взето от кабинета и няма съмнение, че Петков ще иска да има свои хора в борда на дружеството. Както няма съмнение, че сред многото неща, които е научил от учителя си Андрей Луканов, е това, че в енергетиката има много пари и власт.

Казано накратко, “активното мероприятие”, както го нарекоха в декларация от НДСВ, е добре изпипано и с всички присъщи елементи. Включително и “НДСВ-параванът” – зам.-председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Снежана Гроздилова е присъствала на фаталното заседание в понеделник, но не е реагирала по никакъв начин и така е подкрепила всичко случващо се.

В края на цялата история остават няколко неясни факта. Като например дали случайно – както по времето на повечето скандали през последните 5 години – лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски пак е извън страната и знаел ли е той какво се готви.

Или каква е цената, която НДСВ са склонни да платят, преди да “изгърми” – в името на евроинтеграцията, борбата с корупцията и т.н. – някой “техен”, за когото наистина ще ги заболи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?