"Удари съдбоносният час за Гърция"

"Удари съдбоносният час за Гърция"

Гърция започна в сряда преговорите с представители на Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) по детайлите на икономическия план за предоставяне на страната на заем за преодоляване на кризата с растящите ѝ задължения, съобщи Ройтерс.

На фона на достигналата до най-високото си от 12 години насам цена на заемите, които би могла да получи на финансовите пазари, и на свиващата се втора поредна година икономика, Гърция предприема болезнени мерки, за да съкрати огромния си бюджетен дефицит и да убеди пазарите, че е в състояние да се справи със задълженията си.

Социалистическото правителство на премиера Георгиос Папандреу обаче трябва да преодолее и нарастващата вътрешна съпротива срещу предприеманите от него сурови икономически мерки.

Преговорите в Атина се водят от финансовия министър Георгиос Папаконстантину и мисия, съставена от съветници от средните нива в Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ.

"Разговорите ще засегнат тригодишна програма за икономическа политика, която може да бъде подпомогната с финансова помощ от страните от еврозоната и МВФ, ако гръцките власти решат да поискат задействане на механизма”, се казва в официалното съобщение на гръцкото финансово министерство.

"Удари съдбоносният час за Гърция", е единодушното мнение на гръцките медии в сряда.

Според в. "Естия" "идването на фонда е последен шанс за финансовото оздравяване на Гърция". Вестникът прогнозира, че "Атина се готви да активира европейския помощен механизъм, в рамките на който бе решено тя да получи под формата на заеми до 45 млрд.евро (30 млрд. от ЕС и до 15 млн. евро от МВФ). Наблюдатели в Атина обаче не изключвали сумата да нарасне двойно, тъй като в ход били пазарлъци за нейния размер.

В поместен във в. "Катимерини" доклад на МВФ се казва, че "Гърция е най-голямата заплаха за еврозоната, тъй като тревогата за перспективите на страната може да прерасне в дългова криза и да обхване и други държави от Европа". Фондът предвиждал отрицателен икономически растеж за Гърция от 2 на сто за тази година и 1,1 на сто за 2011 г.

В. "Имерисия" отбелязва, че в края на тази седмица финансовият министър Георгиос Папаконстантину заминава за Вашингтон за среща с шефа на МВФ, за да постигне политическо споразумение с фонда във връзка с допълнителните мерки, които ще бъдат поискани от Гърция. Не е изключено още този уикенд да стане ясно кога точно Гърция ще прибегне до европейския помощен механизъм, пише изданието.

Консултациите, които вероятно ще продължат 10-ина дни, са фокусирани главно върху мерките, които Гърция ще трябва да предприеме до 2012.

Основната цел на Европейската комисия е тази година да бъдат приложени изцяло бюджетните мерки, договорени на заседанието на Екофин през февруари, да започне реализирането на структурните реформи (с акцент върху пенсионно-осигурителната реформа). Брюксел обаче иска от гръцкото правителство да начертае и новите мерки, които ще предприеме през 2011 г. и 2012 г. с цел допълнително намаляване на бюджетния дефицит.

Финансовият министър Георгиос Папаконстантину увери, че никой не иска от Гърция допълнителни бюджетни мерки за настоящата година, но посочи, че за 2011 и 2012 г. ще има "уточняване" на правителствените планове в рамките на преговорите, което според гръцкия печат на практика означава нови съкращения на заплати и служители в публичния сектор.

Мерките, които кабинетът планира да предприеме в близко бъдеще, са изравняване на пенсионната възраст между мъже и жени в държавния сектор, отваряне на т.нар. закрити професии и придвижване на приватизационни сделки. 

Според в. "Етнос" правителството вече обмисля как да представи пред обществото и синдикатите решението си да поиска задействане на механизма за подкрепа на икономиката. На съвещание във вторник било решено решението да бъде обявено в специално обръщение на министър-председателя. Сред основните аргументи ще бъде тезата, че така се защитава националният интерес, както и че страната взема решенията си самостоятелно, без нищо да ѝ се налага отвън.

За да успокои притесненията, свързани с намесата на МВФ, говорителят на кабинета Георгиос Петалотис заяви, че фондът ще участва само в една трета от "спасителната мрежа" и че в никакъв случай не може да се прави сравнение с това, което МВФ е наложил в страни като България, Румъния и Латвия.

Началото на преговорите съвпадна с началото на нова стачна вълна в страната, която ще продължи 48 часа. Толкова време ще стачкуват, например, болничните лекари от Атина и Пирея заради орязаните им доходи вследствие на антикризисните мерки на правителството. Болниците ще обслужват само спешни случаи.

48-часова стачка за днес е обявил и подкрепяният от Комунистическата партия синдикат ПАМЕ.

Гръцки съд пък определи като незаконна 48-часовата стачка на докери, планирана за днес от браншовите сдружения. Въпреки съдебното решение около 300 докери от комунистическия синдикат ПАМЕ блокираха пристанището в Пирея, което доведе до прекъсване на фериботните връзки с гръцките острови.

Федерацията на държавните служители (АДЕДИ) в Гърция призова за масово участие в насрочената за утре 24-часова общонационална стачка. В декларация на синдикалната централа се казва, че работещите в държавния сектор настояват "да не плащат цената на кризата, а правителството да отмени антинародните мерки, които драстично намаляват техните доходи и ги натоварват с нови данъчни тежести".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани