Ударилият Янукович траурен венец откраднат и обявен на търг

Траурният венец, който удари украинския президент Виктор Янукович по главата по време на мемориална церемония в Киев, е бил откраднат от могилата на Неизвестния воин и обявен на търг от партията “Братство“, предаде руската агенция “Интерфакс“, в петък, цитирайки зам.-шефа на президентската администрация Анна Герман.

“В Украйна се случи безпрецедентно събитие - членове на организацията “Братство“ са откраднали венеца от могилата, опитвайки се да правят позорен черен пиар. Това е абсолютно неприемлив метод на политическа борба. Директно казано – това е мародерство, което предизвиква възмущение и срам заради тези хора, които издевателстват над паметта на загиналите във Великата Отечествена война“, заявява Герман.

По-рано стана ясно, че националистическата партия смята да пусне на търг венеца, който заради силния вятър удари Янукович по главата по време на поклонението с руския му колега Дмитрий Медведев. Наддаването за венеца, който според активистите стоварвайки се върху Янукович 4е отмъстил за цялата украинска опозиция“, бе насрочено за 27 май.

Лидерът на "Братство" Дмитрий Корчинский заяви, че венецът бил даден на организацията от “някакви деца“. Те го били взели от паметника, но според Корчинский това не е проява на вандализъм, защото рано или късно той е щял да бъде махнат от комуналните служби. А парите от търга били предвидени за подкрепа на политическите затворници.

Инцидентът стана на 17 май, когато в украинската столица през целия ден валя дъжд и духаше силен вятър, който и отнесе току-що поставения венец на могилата на Незнайния воин право върху главата на украинския държавен глава. Видеозаписът на случката стана хит в YouTube.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?