Ударите срещу контрабандата вдигнали бюджета на плюс

Ударите срещу контрабандата вдигнали бюджета на плюс

Увеличените приходи от акцизи основно в резултат на водената от правителството битка с контрабандата са изкарали на плюс изпълнението на бюджета в края на октомври, съобщи във вторник финансовият министър Симеон Дянков.

След като през юли заварихме дефицит от 384 млн. лв. на годишна база, за октомври успяхме да балансираме бюджета с увеличение на приходите с 55 млн. лв. и намаляване на разходите с 25 млн. лв., съобщи Дянков.

По думите на министъра основната роля за увеличаване на приходите има борбата с нелегалния бизнес и контрабандата след реформите в митниците и НАП. Той заяви още, че вече се виждали резултатите от борбата с контрабандата на горива, зеленчуци, месо и цигари.

Само в последните месеци са проведени 150 успешни акции срещу нелегалните стоки. Те ще продължат всеки ден на следващата година, закани се министърът и предупреди сивия бизнес или да се изсветли, или ще бъде заличен.

Дянков представи пред бизнесмени десетте приоритета на финансовото министерство за идващите сто дни – одобряването на бюджета за следващата година, запазването на валутния борд и ускоряване на влизането в еврозоната.

Всяко министерство ще свие служителите си с 15% догодина, обяви още министърът, като се аргументира, че е време не само бизнесът да понася последиците от кризата, а и държавната администрация. Трябва да е ясно и кои функции в едно министерство са необходими. "Не ни трябват звена, които стоят заради братовчеди или по инерция", илюстрира думите си Дянков и подчерта, че ще се засилят одитните функции и усвояването на евросредствата.

Дянков възроди и идеята на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за създаване на агенция за държавната собственост, в която да влязат всички държавни миноритарни дялове в търговски дружества. Ще се премахнат и конфликтите на интереси на министри, които определят търгове и конкурси и после ги подписват със спечелилите компании в качеството си на принципали.

Замислените промени в Закона за обществените поръчки, които Дянков нарече реструктуризиране на закона, ще премахнат фаворизирането на предварително определен кандидат. Сега ЗОП не позволява на малки и средни фирми да печелят поръчки, което също ще бъде отстранено.

Според министъра на дневен ред излиза и съдбата на Агенцията за следприватизационен контрол. Като слабо ефективна тя вероятно ще бъде закрита или ще се слее с Агенцията за приватизация.

Ще се промени и Законът за Сметната палата, за да може тя да проверява концесиите и държавните дружества.

Дянков сподели и идеята изрядните фирми по ДДС да влязат в "златен" регистър и възстановяването на данъка им да става в рамките на една седмица. Ако обаче те нарушат данъчния режим, ще бъдат изключвани от регистъра за 5 години.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?