Жандармерията влезе в селата

Ударната акция срещу битовата престъпност започна като ТВ риалити

Първите резултати – арести на телефонни измамници, 100 кг тютюн и пресечена пратка на 5 кг хероин

Показната офанзива на МВР срещу битовата престъпност, обявена миналата седмица, започна отрано в понеделник като телевизионно риалити с включвания от студиа и на живо, документиращи потеглянето на столичните жандармерийски части към околните села. По обед вече бяха отчетени първите позитивни резултати. Това съвпадна с изпращането на жандармерия в няколко области със завишен битова престъпност и със започването на парламентарните дебати по внесения от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета в областта на сигурността.

Началникът на оперативен дежурен сектор в дирекция "Специализирани полицейски сили" Красимир Григоров обяви, че превантивните действия на МВР срещу битовата престъпност обхващат общо 12 области – София, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Бургас и Силистра и други. Операцията се провежда с 54 екипа, 146 служители и 45 автомобила от цялата страна, като ще се правят ежедневни анализи и отчети за работата им.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров говори в сутрешния блок на БНТ, след което замина директно за Пловдив, където даде официална пресконференция и съобщи, че подчинените му са разбили две групи, занимаващи се с телефонни измами. От думите му стана ясно, че полицията е задържала седем заподозрени на 17 януари и още осем на 6 февруари по време на операции в горнооряховския кв. "Каотинец", в село Камен и във Ветово край Русе.

"При поведените процесуално-следствени действия са иззети 70 комуникатори – мобилни телефони, СИМ карти и други", съобщи той. Разбитата престъпна схема "оказва тревожно въздействие върху измамените лица, оставя у тях трайни последици и поражда много негативи за обществото", каза Лазаров.

"Вследствие и на двете полицейски операции са документирани престъпления за нанесени щети в размер над 17 000 лева", обяви шефът на пловдивската полиция Пламен Узунов, добавяйки, че при акцията на 17 януари били разкрити телефонни измами в над 18 града, сред които Пловдив, Асеновград, Баня, Първомай, Стамболийски, Пазарджик, Костенец, Кюстендил и други.

"От 1 септември 2013 г. до настоящия момент на територията на ОД на МВР - Пловдив са документирани 50 телефонни измами и около 150 опита за такива измами", обобщи информацията на разследващите Светлозар Лазаров.

По време на пресконференцията в Пловдив той отчете и около 100 кг нарязан тютюн, който според данните на полицията бил предназначен за контрабанда. Друг споменат успех на МВР бе пресечена пратка на 5 кг хероин, която се явявала и основен мотив за убийството на 44-годишният Стоян Цветков, който бе застрелян пред дома си в София преди ден. Убитият бе нарочен за наркодилър от главния секретар още в деня на убийството си.

По-рано в понеделник Лазаров отрече пред БНТ ръководството на МВР да е планирало мащабното предислоциране на специализирани полицейски части в Северозападна България за този ден с цел да демонстрира усилия преди гласуването на вота на недоверие към кабинета за несправяне с престъпността.

"Не знам кой точно определи, че е акция, но всъщност ние имаме комплекс от мерки, които са планирани още есента на миналата година. Тези мерки вървят в няколко посоки, да не говорим, че са разпределени в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Чух наскоро, че акцията била свързана дори и с вота на недоверие и т.н.", коментира Лазаров.

Очевидно акцията е планирана в най-големи подробности, тъй като в понеделник десетки жандармеристи бяха строени от ранни зори в поделението във Врана, а медиите бяха поканени да заснемат и отразят началото на униформения поход срещу битовата престъпност.

Вкарването на жандармерийски патрули в най-засегнатите области бе анонсирано през миналата седмица от Лазаров, като отговор на зачестилите репортажи за ограбени и пребити възрастни хора, живеещи в по-малки и слабо населени места. Сега медиите са наводнени от снимки и кадри на униформени, разговарящи с благодарното местно население на села, които вече са "освободени" от крадци и бандити.

"Преди ни се обясняваше, че това е функция на социалната криза, на икономическата криза, на финансовата криза и едва ли не, когато отминат тези рискове, ще се реши въпросът с битовата престъпност. Обясняваше ни се, че трябва да наситим, да назначим нови служители на МВР и аз не знам това как ще стане, защото ще взривят бюджета, нали? Но това е друга тема. Ето, казваме го конкретно – твърдеше се, че това не е проблем на МВР. Това е проблем на МВР. Другите проблемите, които ги изтъкнах, това са причини, това са фактори, които също влияят, но МВР е органът, е структурата, която като функционални задължения трябва да противодейства на тези престъпления", обясни главен комисар Лазаров пред БНТ, визирайки предишни изказвания по темата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Той за пореден път отрече, че ръстът на криминални прояви може да се дължи на продължителното командироване на униформени около парламента заради масовите антиправителствени протести в последните 6-7 месеца.

"За полицаите пред парламента сега, докато пътувах насам ме питаха: защо ги махнахте полицаите от центъра на София? Защото било много спокойно и тук били парламентът и Народното събрание, Министерски съвет и т.н. Това са различни гледни точки. Полицията е там, където е необходима, където е необходимо опазване на обществения ред. Това е една от нашите основни функции. За границата – ще дойдем и на тази тема. Петте зони, които са определени като рискови, които ги изтъкнах. Намаляваме броя на командированите служители оттам и реално ги пренасочваме да решават конкретни проблеми във вътрешността на страната", добави Лазаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?