Чобанов: С валутен борд влизаме в чакалнята за еврозоната до края на мандата

Ударно предколедно разплащане намалило тройно загубата на евросредства

Бюджетът вързан с помощта на заеми, бизнеса и държавните фирми

Петър Чобанов. Сн. БГНЕС

С ударно разплащане на над 400 млн. лв. в последните дни правителството е намалило тройно загубата на европейски средства в края на годината. Дефицитът по бюджета ще бъде в рамките на 2% (около 1.5 млрд. лв.), след като бизнесът е поднесъл "приятна изненада" и дори може да се стигне до преизпълнение на приходите от корпоративен данък, отчете в петък финансовият министър Петър Чобанов.

Загубите на евросредствата ще са двуцифрено число

Загубата на европейски средства в никакъв случай няма да са трицифрено число, а двуцифрено, съобщи министър Чобанов. Той отказа да назове сумата и кавалерски отстъпи тази привилегия на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която да съобщи позитивната новина в събота, последния работен ден преди Коледа.

Към юни, когато новото правителство встъпи в длъжност, рискът от загуба на средства се оценяваше на 276 млн. евро, по данни на Европейската комисия. От "жокера", подаден от Чобанов, стана ясно, че тя ще е между 10 млн. и 99 млн. евро, като средства се очаква да бъдат загубени по програма "Околна среда".

Заради спрените от Брюксел плащания от ноември до края на годината няма да бъдат разплатени 300 млн. лв. по седемте оперативни програми, каза зам.-министърът на финансите Людмила Елкова. По думите ѝ те ще бъдат възстановени през януари, когато ЕК поднови плащанията. Еврокомисията спря разплащанията със всички страни членки заради дефицит в европейския бюджет за 2013 г.

Тези 300 млн. лв. по никакъв начин обаче не са свързани с проекти, по които рискуваме да бъдат загубени пари в края на годината, уточни Елкова. Последно преди три дни са преведени 45 млн. лв. на оперативна програма "Човешки ресурси" за да бъдат платени средства по програмите за заетост за да не останат хората без коледна трапеза, уточни тя.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова, която отговаря за оперативната програма, уточни пред Mediapool, че са разплатили всички поискани суми от общините по мерките за временна заетост. "Само на тези общини, които не са подали исканията си в срок, не са им платени", каза Янкова по повод оплаквания на кметове.

С валутния борд в еврозоната

"С валутния борд ще влезем в еврозоната, когато му дойде времето", каза Петър Чобанов. На уточняващ въпрос той допълни, че целта е да влезем в чакалнята на еврозоната до края на мандата на този кабинет.

"Валутният борд е стабилен, с вградени защитни механизми и непоклатим", каза Чобанов по повод обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че "валутният борд няма да издържи".

Според финансовия министър подобно политическо заиграване с темата няма да донесе никакви ползи за никого.

Протестите може да се отразят на фиска

"Протестите може да имат своята фискална цена", но засега те не се отразяват на рисковите премии, емитирани по облигационни емисии, каза Петър Чобанов по повод променената от "стабилна" на "негативна" перспектива на кредитния рейтинг на страната ни от "Стандарт енд Пуърс".

Според Чобанов "няма основания да смятаме, че през 2014 г. рейтингът ще бъде намален". Аргументите му са, че за третото тримесечие на 2013 г. ръстът на икономиката е 1.5% спрямо година по-рано, както и ускоряване на промишленото производство и търговията на дребно по данни на НСИ.

Това са позитивни сигнали, които ни карат да смятаме, че заложеният икономически растеж от 1.8% през следващата година е изпълним, заяви Чобанов. В същото време той отбеляза, че перспективата по кредитния рейтинг е намалена заради "потисната икономическа активност" в периода 2010 – 2012 г., когато растежът е бил под 1%. Самата агенция посочва, че причините за ревизията са слабите перспективи за икономически растеж, от една страна, и от друга - нестабилната политическа ситуация в България и възможността за предсрочни избори, което ще забави приемането на реформи.

Бюджетът вързан с помощта на заеми, бизнеса и държавните фирми

Емитираният заем от 600 млн. лв., внесеният над 200 млн. лв. корпоративен данък от бизнеса и още 88 млн. лв. от печалбата на държавните фирми, както и натрупани резерви от лихви изпълнението на бюджета е вързано, стана ясно от обясненията на Чобанов.

Всички тези пари бяха налети в държавния бюджет ударно през декември, както обикновено се прави всяка година.

Взетите мерки за бързо възстановяване на ДДС и подобрената комуникация с бизнеса чрез въвеждането на единната сметка е дало ефект. "В последните дни сме свидетели на увеличаване на корпоративния данък и то в неочаквани размери", каза Чобанов.

Имало е притеснения, че актуализираната бюджетна прогноза няма да бъде изпълнена, но с внасянето на 200 млн. лв. корпоративен данък в последните дни, дори може да има леко преизпълнение, каза Людмила Елкова.

"И да има някакво неизпълнение на бюджета, то ще е в рамките на управляемото", каза Чобанов. Според него ще се вместим в дефицита от 2%, а новата 2014 г. ще започнем начисто.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?