Ударно се рекултивират 36 стари сметища до края на октомври

Ударно се рекултивират 36 стари сметища до края на октомври

Напълно рекултивирани са само две от общо 38 стари сметища, за чието изчистване Брюксел даде близо 83 млн. лв., а националният бюджет – над 14.6 млн. лв., сочи отчет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което е изпълнител на проекта.

Средствата са дадени на 36 общини, но само Калояново и Раковски за се справили с почистването на 48 декара стари депа. Рекултивацията на 21 сметища е на финала, а по другите върви работата и очакванията са тя да приключи до 31 октомври 2015 г., за да може изпълнението да се отчете пред Брюксел и страната ни да получи плащанията по старата оперативна програма "Околна среда" (2007-2013), чийто срок за усвояване на парите изтича в края на тази година. Само разчистването на старото депо в Русе ще остане за началото на 2016 г. като неизпълнените в срок дейности ще останат за сметка на общината.

Близо стоте милиона лева бяха предоставени за решаването на тежкия проблем с неизпълнението на ангажимента на България да закрие всички стари сметища до средата на юли 2009 г. като част от ангажиментите ни при влизането в ЕС.

Страната ни дори беше осъдена това лято от Брюксел заради забавеното изчистване на старите сметища, но се размина с финансова санкция заради обещанието да се справи с проблема.

Споделяне

Още от България