Ударно се сключват договори по САПАРД

Ударно се сключват договори по САПАРД

Във фонд “Земеделие” ударно се подписват договори за финансирането на проекти по европейската предприсъединителна програма САПАРД, става ясно от изпратена от Министерството на земеделието и горите справка.

След като във вторник бяха подписани 61 договора за близо 50 млн. лв. инвестиционна стойност, в петък се парафираха нови 58 проекта по мярката за обновяване и развитие на селата, опазване и съхраняване на селското наследство и културни традиции. Общата стойност на сега договорената субсидия е 71 260 613,00 лв. По общинските проекти подпомагането е  на 100 процента, а не както при бизнес проектите  - наполовина.

Заедно с подписаните 58 проекта, от стартирането на програмата до днес, одобрените проекти по САПАРД става 2 369 броя на общата инвестиционна стойност от 2 116 714 939,45 лв., като безвъзмездната помощ за тях възлиза на 1 040 994 051, 46 лв.

Ударното подписване на договори след повече от година нефинансиране на проект по САПАРД е заради изтичащия срок на предприсъединителната програма в края на 2006 г. Дотогава Държавен фонд “Земеделие”, който е акредитиран като разплащателна агенция по САПАРД, трябва да сключи договори за полагащата се на страната ни сума за подпомагане на земеделието, за да не загубим финансирането. След сключването на договорите има срок за изплащане, който продължава и след влизането ни в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. 

Споделяне

Още от Бизнес