Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Удостоверяваме се електронно с телефон, лична, банкова или смарт карта

Частни фирми също ще могат да издават удостоверение за електронната идентичност

2 коментара
Удостоверяваме се електронно с телефон, лична, банкова или смарт карта

С мобилен телефон, документ за самоличност, банкова или смарт карта ще може електронно да се удостоверяваме от 2016 г. Едно лице ще може да има няколко удостоверения за електронна идентичност. Въвеждат се и секторни електронни идентификатори, като например за здравеопазване, осигурителния институт и др. Освен МВР, държавни и общински органи, частни фирми също ще могат да издават удостоверения за електронна индентификация. Тяхната валидност ще бъде със срок от 3 години.

Това предвижда одобреният от правителството проект на Закон за електронната индентификация. Предстои той да бъде разгледан от парламента. Предвижда се да влезе в сила седем месеца след обнародването му в Държавен вестник.

Удостоверяването на електронната идентичност чрез различни устройства е промяна спрямо първоначалните планове на ГЕРБ. По време на първия си мандат, правителството на Бойко Борисов лансира идеята това да става само чрез личната карта, на която да се съдържа цялата информация за едно лице на електронен носител.

Приемането на Закона за електронната идентичност закъсня прекалено много. Той е изключително важен, защото ще позволи ползването на редица електронни услуги, за които бяха похарчени десетки милиони левове през последните седем години.

Електронната идентичност е крачка към въвеждането на електронното управление и електронното гласуване. Дава се възможност и за провеждането на електронни референдуми, какъвто модул вече беше разработен по оперативна програма "Административен капацитет".

Така гражданите ще могат най-после да си общуват с държавните органи онлайн. Ще се подобри и предоставянето на здравни и социални услуги. Ще може по-добре да бъдат подпомагани бедните и уязвимите групи, твърди вносителят на законопроекта - Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Въвеждането на електронната самоличност е част от функционирането на единния цифров пазар в ЕС, която е една от целите в стратегията "Европа 2020".

В момента удостоверяването на електронната самоличност става по два начина. Единият е чрез издаването на електронен подпис. Тъй като той е със срок на валидност една година и цената му е около стотина лева, не е разпространен сред физическите лица. Другият начин е чрез така наречените ПИН или ПУК, които се ползват от банки, данъчната администрация или Националния осигурителен институт.

Целта е в обозримо бъдеще да имаме само един електронен индентификатор пред всички институции и учреждения, така както сега се легитимираме с личната си карта.

Едно лице може да има няколко е-удостоверения

Удостоверяването на електронната самоличност ще става чрез електронен идентификатор, предвижда законопроектът. Това е "уникален идентификатор на физическо лице, за който е издадено удостоверение за електронна идентичност".

Право на електронен идентификатор има всеки български гражданин над 14 години, както и чужденци, които имат личен номер у нас - т.нар. ЛНЧ.

Удостоверението за електронна идентичност е официалният електронен документ. Неговата валидност е със срок от 3 години. Той може да бъде издаден на различни носители, като документи за самоличност, банкови карти, смарт карти и мобилни телефони, е посочено в мотивите на законопроекта.

По тази причина едно лице може да поиска издаване на повече от едно удостоверение за електронна идентичност.

За определени сектори на държавното управление, като например здравеопазването, се въвеждат секторни електронни индентификатори.

Секторните електронни идентификатори могат да се използват за идентифициране на физическите лица само в сектори, в които държавните органи предоставят електронни услуги, при което не се събират данни за гражданите от други органи и лица извън сектора. Министерският съвет ще взима решения в кои сектори да има такива индентификатори.

С оглед защитата на титулярите на електронна идентичност е дадена възможност за спиране на действието на удостоверението при наличието на основателно съмнение за нарушения на сигурността, свързани с незаконното му използване.

Министърът на вътрешните работи ще води електронен регистър, в който ще се вписва информацията за издадените удостоверения за електронна идентичност, включително и за удостоверенията, чието действие е спряно или прекратено.

Частни фирми също може да са администратори на е-идентичност

"Орган за електронна идентификация е министърът на вътрешните работи, който издава удостоверение за електронна идентичност". Дейността му може да се подпомага от администратори на електронна идентичност, които ще се регистрират от министъра, е записано в законопроекта. Това може да бъдат и частни фирми, е посочено в мотивите към него.

Центърът за електронна идентификация обаче ще бъде в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Функциите на център за електронна идентификация могат да се осъществяват и от други лица, регистрирани от вътрешния министър, предвижда законопроектът.

Това се прави с цел да се улесни достъпът на гражданите до услугите по издаване и управление на удостоверенията за електронна идентичност.

Регистрираните администратори на електронна идентичност и центрове за електронна идентификация подлежат на административен контрол от вътрешния министър. Това ще става чрез периодични и внезапни проверки.

Предвидена е санкция от 200 000 лв. за лице, което няма регистрация, но издава удостоверения за електронна идентичност или осъществява дейност на център за електронна идентификация.

Електронно овластяване

С оглед осигуряването на цялостен процес на предоставяне на административни услуги по електронен път в законопроекта се въвежда уредба на електронното овластяване.

Предвидено е създаването на специален регистър на овластяванията, който ще се води от министъра на транспорта.

Овластяването става чрез вписване на уникалния идентификатор на пълномощника в регистъра по заявка на упълномощителя. Овластяването се извършва след идентифициране чрез електронен идентификатор на упълномощителя и подписване от страна на последния на овластителното изявление с квалифициран електронен подпис.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Танас
    #2

    до J.B.I. -->> Може и с ушна марка сигурно е и по - евтино.:-)

  2. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.