"Удряме го на молба" Брюксел да ни възстанови спешно над 800 млн. лв.

Дончев и компания преговарят за намаляване на еврозагубите и новите програми

Ивелина Василева, Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Ивайло Московски. Изпратените в Брюксел министри обясняват как са протекли срещите. Сн. Мин. съвет

България ще моли Европейската комисия да ѝ възстанови над 800 млн. лева, разплатени с пари от националния бюджет по оперативните програми, до края на годината. Премиерът Бойко Борисов изпрати петима министри начело с вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев на спешна мисия в Брюксел да осигурят жизнено важните финансови средства, за да приключи България годината с възможно най-нисък бюджетен дефицит.

"Изпратил съм 5-6 министри, които да направят всичко възможно неспасяемото да се спаси...Брюксел работи по правила, но ще го ударим на молба, е точната дума", каза Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание. "Ще обясняваме на какъв хал сме", допълни той и изрази надежда еврокомисарите да проявят "непроявявана досега добрина и човещина към България".

По думите на Борисов "няма заплати за културата, бюджетът е на нула, няма заплати за МВР".

Намаляване на загубата на евросредства в края на годината, възстановяване на плащанията по програма "Регионално развитие" и договаряне на новите оперативните програми са били основните теми на разговор в Европейската комисия, каза по-късно вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев в Брюксел.

От думите му стана ясно, че страната ни се надява да получи отсрочка в усвояването на евросредствата заради наводненията и многобройните обжалвания на процедурите, които са забавили изпълнението на европроектите. Според Дончев по-малка е вероятността ЕК да даде отсрочка от една година за усвояване на европарите за изминалия програмен период. Тази инициатива на Вишеградската четворка има шанс за успех, след като Брюксел разреши на Румъния и Словакия единствени да усвояват парите до края на 2016 г., докато за всички останали страни членки е година по-рано.

В Брюксел са министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова, на околната среда Ивелина Василева и на транспорта Ивайло Московски, които отсъстваха от днешното заседание на кабинета.

Проблемът с възстановяването на средствата от ЕК на България е свързан и с дупката в европейския бюджет. Въпросът с неплатените сметки, които ЕС прехвърля от година за година и вече достигат 20 млрд. евро, остава нерешен, като все още не е постигнато и споразумение по бюджета на ЕС за 2015 г.

България чака възстановяване на 825 млн. лв.

България чака възстановяването на 825 млн. лв. от Европейския съюз към края на септември, сочат данните на Министерството на финансите. Като се прибавят и плащанията от октомври, сметката най-вероятно е набъбнала над 900 млн. лв., но данните за това ще излязат в края на ноември.

Големият дефицит идва от неразплатените средства по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), по която ЕК доскоро беше замразила плащанията заради допуснати нарушения. Преди дни от Брюксел дойде новината, че до края на годината ще бъдат възстановени 166 млн. евро от Кохезионния фонд и още 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие. Тези 240 млн. евро са разплатени от националния бюджет още през 2013 г. по ОПОС.

Освен тези средства, България настоява да ѝ бъдат възстановени и още 330 млн. лв. по ОПОС. Тези плащания бяха финансирани от националния бюджет по време на служебното правителство на Георги Близнашки.

Имаме пълно основание средствата да бъдат възстановени до края на годината, защото цяла година Брюксел не е превел нито цент по ОПОС, коментираха правителствени източници пред Mediapool.

Отделно се работи за намаляване на загубите в края на годината. В момента те се оценяват между 145 и 205 млн. евро, е заявила министърът на екологията Ивелина Василева в Брюксел. По думите ѝ се работи и за одобрение на новата оперативна програма "Околна среда", като плановете се тя да бъде внесена в Брюксел до края на годината.

Одобрение в спешен порядък на "Региони в растеж"

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова е разговаряла в Брюксел за размразяване на двете спрени оси по програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. за градско възстановяване и туризъм. Брюксел спря плащанията по тях в началото на юни.

Целта е те да бъдат възобновени възможно най-бързо през януари 2015 г., каза Павлова. По думите ѝ за целта се сменя подходът, като ще приемем налагането на плоска финансова корекция по програмата. Министърът обаче не посочи на колко ще възлезе тя.

Павлова обяви, че през последните четири месеца не е имало никакви плащания по оперативната програма. Това обаче се разминава с информацията от служебния вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. По нейно време бяха платени над 90 млн. лв. с пари от бюджета по двете спрени оси.

Павлова се надява новата оперативна програма "Региони в растеж" 2014–2020 г. с бюджет от 1.5 млрд. евро да бъде одобрена в средата на следващата година.

Борисов прогнозира, че най-рано плащания от настоящия програмен период ще има след 1 юни 2015 г.

ЕК все още е без бюджет за 2015 г.

Новата Европейска комисия обяви, че до края на т.г ще разгледа само оперативните програми, внесени до 17 ноември. Всички останали ще бъдат одобрявани след юни догодина.

Първостепенна задача на Брюксел е до края на годината да реши проблема с бюджета за 2015 г. Преди дни заместник-председателят на ЕК и комисар по бюджета Кристалина Георгиева съобщи, че през следващите дни ще бъде предложен нов бюджет, изработен съвместно с Европейския парламент и държавите членки за да бъде постигнато съгласие преди края на годината.

Съветът на ЕС и ЕП не успяха да се споразумеят за бюджета на ЕС за 2015 г. и така остават уязвими плащанията към земеделци, учени и студенти през следващата година.

Европейският парламент настоява за бюджет от 146.4 млрд. евро за 2015 г., което е с 8% повече от тазгодишния. Националните правителства държат разходите да бъдат не повече от 140 млрд. евро, което е увеличение от 3.3% спрямо тази година.

Драмата с бюджета на ЕС се разиграва през последните три години, като обикновено ЕП настоява за по-големи разходи, а националните правителства искат орязване. Така се трупат неплатени сметки по различните еврофондове, които вече достиган над 20 млрд. евро.

Ако ЕС не успее да одобри бюджета си за 2015 г. до края на годината, то разходите ще бъдат ограничени до 1/12 от сегашния бюджет на месец, до постигне на съгласие.

Заем от 500 млн. евро за изпълнение на европрограмите до 2020 г.

Правителството одобри в същото време тегленето на заем от 500 млн. евро от Европейската инвестиционна банка. Средствата ще бъдат използвани за съфинансиране на оперативните програми през настоящия програмен период до 2020 г.

Те ще отидат за изпълнението на железопътни и и пътни проекти, както и за подобряването на системите за управление на водите и отпадъците.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?