Удвоени мобилни групи и данъчни подхващат камионите с македонски зарзават

Удвоени мобилни групи и данъчни подхващат камионите с македонски зарзават

Удвоени мобилни митнически групи от КПП Кулата, подсилени с данъчни служители започват денонощни масирани проверки на влизащите в страната камиони със зеленчуци и плодове от Македония. Това обеща вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в Петрич на среща в понеделник с 60 местни земеделски производители. Срещата е част от обиколката на министъра в страната с цел да се видят на място възможностите за повишаване на приходите в бюджета и запушването на пробойни, откъдето изтичат огромни средства.

В разговора с вицепремиера взеха участие и директорът на Регионална митническа дирекция София Николай Шушкон и началникът на митница Кулата Павел Геренски.

Такова място е ГКПП Кулата, откъдето се извършва основният внос на евтин зарзават от Македония, който, според българските производители, подбива тяхното производство.

Така още до края на тази седмица мобилните отряди ще станат четири, а към тях ще се присъединят данъчни служители от дирекцията в Благоевград, както и представител на земеделското министерство. Данъчните ще проверяват вносителите на стоката, дали са законно регистрирани или са фантомни, дали вносът е правилно оформен и платени ли са съответните данъци. Агроинспекторите пък ще следят за качествените показатели на вносната продукция.

Същевременно в най-голямата зеленчукова борса в България – "Слатина" също ще влязат данъчни. Те ще бъдат охранявани от полиция, а задачата им ще е да проверяват на входа и на изхода дали продуктите имат данъчни фактури и дали се плаща ДДС. Дянков обясни, че мярката се налагала, защото получил информация, че обикновено стоката се придружава само от експедиционни бележки, а това реално позволявало да не се плаща ДДС.

Министърът обеща още да проведе лични разговори с македонското правителство за ценовата му политика по отношение на износа на зеленчуци, за да се пресече дъмпинговия внос. Той посочи факта, че износът на македонска продукция за страни като Латвия или Полша, който минава транзит през България, се декларира на много по-висока цена, отколкото вносът за България.

Часове след като Дянков обяви мерките за затягане на контрола над вноса на зеленчуци и плодове, в големите тържища в София проверки започнаха данъчни служители. По информация от НАП установени са редица документни нарушения при пристигането на камионите със стока. Повечето превозвачи не са имали документи за произход на зарзавата.

Мерките за затягане на контрола над вноса не само на зеленчуци и плодове, но и на китайски и турски друхи, обувки и битови стоки може да доведат до допълнителни приходи от мита и ДДС за близо 200 млн. лв. до края на годината, коментираха от НАП, като обещаха проверките да станат постоянни. 

Споделяне

Още от Бизнес