Удвояване на обмена на аграрни стоки с Русия прогнозира Найденов

През следващата година обменът на аграрни стоки между България и Русия може да бъде удвоен, прогнозира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от пресцентъра си във вторник. Той е в Москва, където се включи в кръгла маса, посветена на развитието на търговско-икономическите отношения между двете страни след влизането на Русия в Световната търговска организация.

Износът на български селскостопански стоки за Русия бележи траен ръст през последните три години, сочат данни на агроминистерството. За 2009 г. България е изнесла земеделски стоки за 57 млн. долара. През 2011 г. агроекспортът стига 64 млн. долара, а до средата на тази година изнесената продукция е за 43 млн. долара, което означава, че до края на годината ще достигне до 80 млн. долара. Амбицията ни е този възходящ тренд да продължи, допълни министър Найденов.

В момента в България тече мисия на руската фитосанитарна и ветеринарна служба за одобряване на българските предприятия за експорт, съобщи от своя страна изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов, който също е в руската столица. След края на проверката се очаква предприятията с право да търгуват с храни в Русия да се увеличи с 50 процента. Към днешна дата 38 са одобрените за износ в Русия български предприятия, от които 3 млекопреработвателни.

От 1 януари 2013 г. стартира проект за тригодишна реклама на български вина в Русия и Китай с 2.7 млн. евро, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Споделяне

Още от Бизнес