Уеднаквяват се правилата за свободна търговия с ток

Бизнесът и ЕК искат от правителството пътна карта за разпределянето на исканите безплатни парникови квоти от 2013 г.

Уеднаквяват се правилата за свободна търговия с ток

Правилата за провеждането на търговете за свободна търговия с електроенергия ще бъдат уеднаквени и оптимизирани, заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на дискусия, организирана от КНСБ по проблемите с цените на тока за стопанските потребители.

В момента всички електроцентрали, които продават енергия на свободния пазар, организират търговете по свои правила и бизнесът е недоволен особено от последната процедура през декември на АЕЦ "Козлодуй", която продава най-евтината електроенергия и интересът на предприятията към нейните търгове е особено голям.

 

Според представителите на браншовите организации заради опорочаване на този търг в страната се е създал изкуствен дефицит на електроенергия на свободния пазар, което е повишило цената на енергията на свободния пазара и е довело до закриване на производства от промишления сектор в и без това трудната икономическа обстановка.

 

Добрев информира, че е създадена работна група за изготвяне на общи правила за провеждането на тези търгове във всички централи.

 

"Не може да се очаква, че електроенергията в България ще поевтинява, най - малкото заради квотите въглеродни емисии, които трябва да се плащат, а и делът на зелената енергия става все по-голям и цената на газа непрекъснато расте. В дългосрочен план не може да се очаква поевтиняване на ел. енергията в България, защото има обективни фактори, поради които тази енергия ще бъде по-скъпа и за това трябва да мислим за енергийната ефективност", заяви Добрев.

 

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов пък допълни, че за коректността на свободната търговия вече ще следи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

 

Председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители Константин Стаменов посочи, че от 2008 г. до 2010 г. спадът в индустриалното енергийно потребление е 25 процента по данни на НСИ и въпреки икономическата криза индустриалните предприятия се сблъскват и с трудности при закупуването на енергия на свободния пазар.

 

Този пазар ще нараства с излизането на него и на малки и средни предприятия, които са присъединени към мрежата средно напрежение, отбеляза Стаменов и добави, че не вижда как щом големите предприятия не могат да се справят, то малките предприятия ще успеят да оцелеят на свободния пазар на електроенергия.

 

Според Добрев обаче такава опасност няма, защото поправките в закона за енергетиката предвиждат малките фирми, ползващи средно напрежение, които ще бъдат принудени да купуват ток на свободния пазар, да не могат да си осигурят нужните количества. За целта е предвидено да се създадат доставчици от последна инстанция, които ще снабдяват фирмите, неуспели да си купят енергия от либерализирания пазар. Предвижда се това да са електроразпределителните дружества и НЕК.

 

Бизнесът поиска и да се увеличат количествата енергия за свободния пазар и получиха подкрепата за това от електроразпределителните дружество. Предприятията настояха също правителството да им даде пътна карта за увеличаването на парниковите квоти, които те ще трябва да купуват, за да могат да изхвърлят въглероден двуокис.

 

От началото на 2013 г. предприятията трябва да купуват такива емисии. В момента те получават безплатни квоти и само ако ги надхвърлят, трябва да плащат за праза за замърсяване на въздуха или глоби. С приет през септември миналата година национален план за инвестиции от 1 млрд. евро България иска от Европейската комисия да се възползва от правото на дерогация или преходен период (до 2020 г.), за частично изкупуване на парникови квоти заради ниския ни брутен вътрешен продукт.

 

София предложи на Брюксел през 2013 г. 70% от необходимите на бизнеса ни квоти за СО2 емисии да са безплатни, а 30 на сто – платени. Всяка следваща година безплатните квоти се иска да намаляват с 10%, за да достигнат 0 през 2020 г., когато предприятията трябва да плащат за всеки тон изхвърлени във въздуха вредни емисии. Европейската комисия обаче е поискала от правителството обяснения как точно ще се разпределят безплатните квоти, по какви критерии ще ги получават горивните инсталации и как ще се следи изпълнението на свободните емисии, каза в четвъртък Делян Добрев

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?