УЕФА даде срок до 25 май за плановете за рестарт на европейските първенства

УЕФА даде срок до 25 май за плановете за рестарт на европейските първенства

Европейските футболни лиги получиха краен срок до 25 май да информират УЕФА за плановете си за бъдещето на сезон 2019/2020, съобщава Ройтерс.

Футболът в почти всички първенства на Стария континент е спрян от средата на март заради пандемията от коронавирус и все още няма яснота кога ще стартира отново.

От друга страна УЕФА иска да започне планирането на програмата си за следващия сезон, който трябва да завърши с финалите на Европейското първенство по футбол, което също беше отложено с година заради разпространението на Covid-19.

В писмо до националните федерации президентът на централата Александър Чеферин пише, че всяка лига, която реши да не довършва сезона, трябва да предостави списък на базата на спортни критерии с отборите, които се класират за Евротурнирите за сезон 2020/2021, като това също трябва да стане до 25 май.

От УЕФА не крият желанието си всички първенства да бъдат доиграни до края на юли, а това да даде възможност за довършване на Шампионската лига и Лига Европа.

Чеферин коментира, че не се страхува за бъдещето на футбола заради ситуацията в момента, причинена от пандемията от коронавирус.

"Коронавирусът спря всичко, включително и футболната дейност", каза Чеферин за "Tuttomercato".

"Очевидно ще има последствия, но футболът е положителна енергия и наистина ми липсва. Не се страхувам за бъдещето на този спорт и не съм съгласен с апокалиптичните прогнози, че футболът вече няма да е толкова масов. Ясно е, че ще отнеме време да приведем всичко в ред, но можем да го направим", добави президентът на УЕФА.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт