УЕФА глоби Левски заради финансови нередности

Клубът замразява заплатите на връх 100-годишния си юбилей

Собственикът на Левски Тодор Батков, снимка БГНЕС

УЕФА глоби Левски с 200 000 евро и поиска от клуба да замрази фонда за заплати за футболисти и служители, става ясно от съобщението на европейската футболна централа.

Причината е за глобата и наложените рестрикции за следващата година е, че клубът не е успял да покрие критериите на УЕФА за финансов феърплей. Според правилата на УЕФА клубовете нямат право да превишават драстично своите разходи при положение, че не могат да докажат съответстващи приходи или имат проблемни дългове.

Левски се е споразумял с УЕФА за глобата и налагане на рестрикции върху заплатите още на 8 май. Отборът не се класира за участие в европейските клубни турнири, заради което няма да му бъдат налагани допълнителни санкции. Сумата по глобата ще бъде удържана при следващото участие на Левски в европейските турнири.

"Основната цел на това споразумение е да гарантира, че Левски ще влезе в нормите на финансовия феърплей в крактосрочен период. Обжалване на споразумението, ще доведе до задълбочаване на проверките за спазването на правилата. Левски се съгласи да бъде предоставя на всеки 6 месеца доклад на Комисията за финансов контрол към УЕФА във връзка с обещания напредък по отношение на разходите", се казва в съобщението на УЕФА.

Преди ден собственикът на клуба Тодор Батков обясни пред "Дарик", че Левски "няма проблеми" с процедурата на финансовия феърплей, макар да е знаел за споразумението от 8 май.

Той обаче намекна за предстоящото замразяване не заплатите.

”Вече са в сила правилата за финансов феърплей, нещата са жестоки, но ние нямаме проблеми. Една от препоръките, които УЕФА ни даде, е да замразим и намалим заплатите, това е по повод финансовия феърплей. Втората е аз и моите фирми да капитализираме вземанията, които аз и мои фирми имаме към Левски, за да отпаднат като задължения", обясни Батков.

Ден по-късно се разбра, че Левски има проблеми и по признанието на самия Батков най-големият от тях е структурата на дълговете на отбора. Тимът дължи пари основно на собственика си.

Споделяне

Още от Спорт