УЕФА изпраща "лош сигнал", забранявайки цветовете на дъгата в Мюнхен

Хайко Маас

УЕФА изпрати "лош сигнал", като отхвърли искането на Мюнхен да освети стадиона си в цветовете на дъгата в знак на протест срещу политиката на Унгария спрямо сексуалните малцинства. Това заяви шефът на германската дипломация, цитиран от Франс прес.

"Футболният терен наистина няма нищо общо с политиката. Става дума за хора, за справедливост, за толерантност. Ето защо УЕФА изпраща лош сигнал", посочи в Туитър Хайко Маас.

"За щастие обаче все още можете да демонстрирате цветовете си днес - на стадиона и вън от него", добави германският външен министър.

С отказа си УЕФА предизвика критики и породи движение за солидарност в Германия преди мач от европейското първенство тази вечер, който се очертава напрегнат.

В отговор кметът на Мюнхен Дитер Райтер заяви, че довечера редица емблематични обекти из града ще бъдат украсени в символични багри, включително една кула и една вятърна турбина, видими от стадиона.

Преди мача организаторите на мюнхенския парад на гордостта, сдружени с "Амнести интернешънъл", смятат да раздадат на зрителите 11 000 знамена в цветовете на дъгата (заради антивирусните рестрикции ще бъдат заети едва 14 000 места).

Обстановката може да се изостри заради унгарските фенове. "Карпатската бригада" - групировка от ултраси, разпознаваеми по черните им тениски, смята да изпрати "хиляди" свои членове в Мюнхен, както личи от страницата ѝ във Фейсбук.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?