УЕФА извади "Левски" от евротурнирите за 2 години

УЕФА извади "Левски" от евротурнирите за 2 години

Европейската футболна централа УЕФА обяви официално, че "Левски" е изключен от участие в европейските клубни за следващите два сезона. Санкцията е наложена от Борда за финансов контрол на УЕФА под условие. Българският клуб трябва да докаже, че към 30 септември 2018 г. е платил всички суми, определени като просрочени задължения. Срокът за представяне на доказателствата изтича на 28 февруари следващата година.

Това означава, че клубът няма да се спаси от наказание, ако тепърва плати задълженията си. Освен това, УЕФА глобява "Левски" със 100 000 евро.

Любопитното е, че половин час след публикуването на новината на страницата на УЕФА, тя бе свалена от английската версия на сайта. Все още я има в португалската и френската версии.

Финансовият контрол на УЕФА е открил скрити задължения на клуба към НАП (700 000 евро), към различни футболисти (290 000 евро) и към друг клуб (50 000 евро), съобщава "Дарик".

Ръководството на "Левски" потвърждава, че знае за казуса, но изразява изненадата си, че информацията е публикувана на сайта на УЕФА. От пресслужбата на УЕФА съобщават, че са информирали "Левски" един час преди да публикуват новината на страницата си.

В официално съобщение изпълнителният директор на "Левски" Красимир Иванов се опита да успокои феновете на отбора, че няма да има никакъв проблем с лицензирането за УЕФА.

"Както заявихме по-рано тази седмица във вторник, ние сме наясно с условията, на които клубът трябва да отговоря и имаме план как да решим поставените задачи в срок до 31 януари 2019 година. Точно, както направихме с уреждането на взаимоотношенията по делото с Дъстли Мюлдер в сряда тази седмица. Изключване на клуба от участие в евротурнирите на база на административни критерии няма да има", казва Иванов.

Споделяне

Още от Спорт

Как да се подходи с новата детска болница?