УЕФА наказа България за расисткия скандал - един мач без публика и 85 000 евро

УЕФА наказа България за расисткия скандал - един мач без публика и 85 000 евро

УЕФА наказа България с един мач без публика и глоба от 85 000 евро заради расистките скандирания по време на мача с Англия в София. Това означава, че следващият мач от квалификациите срещу Чехия ще се играе при закрити врата на 17 ноември.

Европейската футболна централа налага и допълнително условно наказание от още един домакински двубой без публика, което ще се превърне в ефективно при повторно подобно провинение в рамките на следващите 2 години.

България отнася глоба от 75 000 евро заради расисткото поведение на феновете си по време на двубоя с Англия и 10 000 заради освиркването на химна на гостите.

С 5 хил. евро УЕФА санкционира и англичаните, тъй като техните фенове не уважиха българския химн.

БФС коментира, че расистките скандирания са предизвикали огромен международен отзвук и създали голямо обществено напрежение, но "не са успели да попречат на професионалната и ефективна реакция на всички отдели и звена на футболната ни централата".

"Благодарение на усърдната и компетентна работа на администрацията на БФС и правните партньори на Съюза, както и на перманетните усилия в борбата с расизма, ксенофобията и нетолерантността по трибуните, българският национален отбор избегна по-тежки санкции", се казва в съобщението на БФС.

Футболният съюз изразява "искрената си вяра", че в бъдеще българските футболни фенове ще докажат с поведението си, че неоснователно са станали обект на обвинения в липса на толерантност и уважение към съперниците.

"Това ще е от полза за всички, както за футболистите, така и за феновете, а и за международния спортен престиж на България", се казва в съобщението.

БФС ще информира допълнително притежателите на пакетни билети за мачовете на националния отбор за компенсациите, които ще получат заради невъзможността да гледат мача с Чехия.

След мача с Англия премиерът Бойко Борисов поиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов. Той първоначално не реагира, но последва акция на ГДБОП във футболната централа, която явно промени нагласите и Михайлов обяви, че напуска. Няколко дни след това оставка подаде и целият Изпълнителен комитет на БФС, както и треньорът на националите Красимир Балъков.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Колко време давате на новия парламент?