УЕФА официално "припозна" ЦСКА като "Литекс"

Новосъздаденият ПФК ЦСКА-София е всъщност преименуваният ПФК "Литекс" (Ловеч). Тази нелицеприятна за благодетеля на отбора Гриша Ганчев истина се появи на сайта на европейската футболна централа УЕФА.

Въпреки настоятелните опити на ловешкия бизнесмен и ръководството на отбора, играещ на стадион "Българска армия", да внушат на широката публика, че той няма общо с "оранжевите", а е единственият ЦСКА, който трябва да бъде припознат от всички фенове на "армейците", от УЕФА очевидно са наясно как бе създаден този тим.

Това личи от файл, качен на сайта на централата, в който са посочени подробности за всяко едно от първенствата под егидата на УЕФА. В раздела, посветен на България, под линия е записано, че през този сезон в родния шампионат се състезават 14 отбора, един от които е "Литекс", играещ под новото си име – ЦСКА-София.

"ПФК "Литекс" Ловеч е изхвърлен от първенството на България за сезон 2015/2016 заради дисциплинарни нарушения. За сезон 2016/2017 ПФК "Литекс" Ловеч променя името си на ПФК ЦСКА-София", пише в документа.

Както е известно, още докато спечелилият през миналия сезон Купата на България ПФК ЦСКА АД не бе фалирал окончателно, Ганчев, Христо Стоичков и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров предприеха серия от маневри в Търговския регистър, които в крайна сметка доведоха до сливането на "Литекс" с "Чавдар" (Етрополе) и последващото им преименуване в ЦСКА-София.

Любопитен детайл от цялата сага е обстоятелството, че новосъздаденият отбор играе със старата емблема на ЦСКА, въпреки че официално тя е запорирана от НАП и предстои да бъде продадена на търг. Освен това отборът на Ганчев, Стоичков и Димитров се настани на ст. "Българска армия" с личното благоволение на премиера Бойко Борисов.

Това стана, след като спортният министър Красен Кралев издаде през юли заповед, с която прекрати договора за наем на стадиона и базата в Панчарево с ПФК ЦСКА АД заради натрупани дългове за близо 1 млн. лв. и ги предостави временно на новото дружество ПФК ЦСКА-София ЕАД, докато не бъдат обявени на търг. Въпреки ангажимента на спортното ведомство конкурс за базите да бъде обявен "в най-кратки възможни срокове", това така и не се е случило вече три месеца.

Споделяне