Първа крачка към отнемане на европейския лиценз на клуба

УЕФА постави ЦСКА в "черен" списък и спря парите им от "Лига Европа"

УЕФА постави ЦСКА в "черен" списък и спря парите им от "Лига Европа"

Европейската футболна централа (УЕФА) направи във вторник първа сериозна крачка към отнемането на евролиценза на българския вицешампион ЦСКА, включвайки клуба в "черния" списък с отборите, които са разследвани дали отговарят на новите условия за съобразяване с финансовия феърплей, наложени от този сезон.

Така "червените" временно няма да могат да се възползват от парите, които им се полагат за участието им в "Лига Европа" тази година. От УЕФА уточняват, че мярката е част от мащабно разследване, което може да доведе и до по-сериозни последствия за ЦСКА.

Освен армейците в "черния" списък попадат отбори като португалския Спортинг (Лисабон), испанските Атлетико (Мадрид) и Малага, турския Фенербахче и доста източноевропейски тимове, като Партизан (Белград), Хайдук (Сплит), Динамо и Рапид (Букурещ), и ФК Сараево, който отстрани от "Лига Европа" българския Левски т. г.

"Комисията за финансов контрол ще продължи своите разследвания и ще изиска тези 23 клуба да предоставят обновена информация за състоянието си към 30 септември 2012 година, свързана с просрочени плащания към други клубове, служители на клуба или данъчни и други задължения към официалните власти. Консервативната мярка ще остане в сила докато балансите на клубовете не бъдат изчистени изцяло, или не бъде взето финално решение от страна на Комисията за финансов контрол", се казва в официалното съобщение на УЕФА.

Само преди 6 дни шефът на БФС Борислав Михайлов коментира, че ЦСКА може да се раздели с лиценза си за европейските клубни турнири за една, две или три години, ако не изпълни новите изисквания за финансов феърплей.

"Знаете, че ЦСКА в момента е под мониторинг от страна на УЕФА. В подобно положение е и сръбският Цървена звезда. През септември от европейската централа ще дойдат за одит на ЦСКА и ако бъде установена неизправност, в който и да е момент лицензът може да бъде отнет веднага и в зависимост от нарушението за една, две или три години", обясни миналата седмица Михайлов.

Очакване, че "червените" ще останат без евролиценз изрази и изпълнителният директор на "ЦСКА Възраждане" Красимир Георгиев, което от седмици прави опити да постигне сделка с настоящите собственици на клуба от "Титан" АД.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт