УЕФА проверява Абрамович заради евентуален конфликт на интереси

УЕФА обяви, че ще проучи връзките на Роман Абрамович, собственика на британския клуб Челси, с руския клуб ЦСКА Москва, след като двата отбора попаднаха в една и съща група на Шампионската лига, предаде ББС.

Възможно е да има конфликт на интереси, тъй като Абрамович е акционер в руската компания Сибнефт, която е основен спонсор на ЦСКА. Ако такъв конфликт бъде открит, единият отбор може да бъде оттеглен.

"Ако установим, че една личност притежава повече от 51% в двата клуба, нашите правила са ясни. Те не могат да се състезават заедно", каза Уилям Джейлард от отдела за комуникации на УЕФА.

"Ще проверим това и ще видим дали Абрамович няма контролиращ дял в двата отбора, които са в една и съща група", добави той.

"Ние трябва да разберем дали има контролен дял или не. Ние вече може би разполагаме с фактите, за да решим да отхвърлим проблема, но трябва да се провери цялостно. Ако се открие, че Абрамович притежава контролиращ дял в ЦСКА Москва и в Челси, двата отбора не могат едновременно да участват в надпреварата. Той трябва да реши кой от двата да участва", каза Джейлард.

Челси обяви по този повод, че УЕФА няма никакви основания за тревога, тъй като Абрамович няма никакъв дял в московския клуб.

"Абрамович е собственик на Челси и на Сибнефт - компания, в която той е един от многото акционери, и която има общ договор за спонсориране на ЦСКА Москва", каза директорът по комуникациите на Челси Саймън Грийнбърг.

"Абрамович няма нито имуществен, нито друг пряк дял в ЦСКА Москва", посочи той.

Грийнбърг освен това изтъкна, че Абрамович няма контрол върху начина, по който се харчат парите за спонсорство.

Абрамович е близък приятел на основния акционер в Сибнефт Евгений Гинер и беше негов гост по време на два мача на ЦСКА през март, припомня ББС.

Ако УЕФА реши да разследва казуса, трябва да направи това бързо, той като шампионатът започва на 14 септември.

Споделяне

Още от Свят