УЕФА създаде нов турнир за национални отбори – Лига на нациите

УЕФА реши в четвъртък да създаде нов турнир за национални отбори и го кръсти "Лига на нациите". Всичките 54 страни-членки на европейската асоциация подкрепиха идеята. Лигата на нациите трябва да замести контролните мачове между националните тимове от сезон 2018/2019 година. Точният формат на турнира още не е определен.

 

Засега само се знае, че всичките 54 национални отбора ще бъдат разпределени в четири групи съобразно коефициента си и мястото си в ранглистата на УЕФА.

 

Отборите ще се борят за попадане в т.нар. Висша група или за съхраняване на мястото в своята си дивизия. Ще има и титла "шампион на Лигата на Нациите", а един от бонусите ще бъде допускане до плейофи за класиране на Евро’2020. Лигата ще дава право на класиране на четири отбора.

 

Турнирът ще започне през 2018 година, финалният му етап ще е през 2020 година. В него ще спорят четирите отбора, които са спечелили групите си. Идеята е плейофите да заменят сегашните баражи след приключването на мачовете от квалификационните групи. УЕФА не планира провежданите в момента квалификации да отпаднат или да бъдат променяни драстично.

Споделяне

Още от Спорт

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?