УЕФА засега няма да изхвърля никого от Евро 2016

Поне 37 са арестувани, а 16 приети в болница след сблъсъците в Лил

Засега нито Русия, нито Англия са под реална заплаха от изхвърляне от Евро 2016 заради постоянните безредици, които предизвикват привържениците им. Това става ясно от официална позиция на УЕФА, в която се посочва, че европейската футболна централа няма да заседава извънредно в четвъртък заради новите кървави сблъсъци в Лил през нощта срещу четвъртък, както бе съобщено по-рано.

"УЕФА съжалява за схватките, които възникнаха снощи в Лил. Полицейските сили предприеха арести, за да възстановят бързо реда и да поставят ситуацията под контрол", гласи още съобщението от УЕФА, цитирано от "Скай спортс".

Медията подчертава, че липсата на извънредно заседание на централата практически означава, че въпреки изстъпленията на британските фенове през последното денонощие, отборът на Англия не е заплашен от изхвърляне от турнира, защото всяко подобно решение заради безредици извън стадиона изисква свикване на Изпълкома.

По-късно в четвъртък от УЕФА съобщиха още, че няма да откриват дисциплинарна процедура срещу Русия заради използването на пиротехнически материали по време на мача срещу Словакия в Лил преди ден. "Този казус вече е изцяло затворен", бе краткият коментар от европейската футболна централа.

Както е известно, УЕФА отправи предупреждение към Англия и Русия, че двата тима може да бъдат дисквалифицирани заради боевете между привържениците им през уикенда в Марсилия. Впоследствие обаче централата санкционира само "Сборная", поставяйки я под заплахата да бъде изхвърлена при нови безредици на трибуните, предизвикани по време на мач от руската агитка. На Руския футболен съюз пък бе наложена глоба от 150 000 евро заради нахлуването на руснаци в британския сектор на "Стад Велодром" в Марсилия.

Тези мерки обаче не успокоиха особено напрежението между двата лагера и британци и руснаци отново влязоха в схватки във вторник, но този път в Лил, където предстоеше мачът на Русия срещу Словакия. Британците пък бяха в региона заради предстоящият сблъсък между Англия и Уелс в Ланс, намиращ се на 50-на км от Лил.

След няколко по-малки сбивания, пикът на безредиците настъпи след победата на Словакия с 2:1 над Русия, когато полицията реши да разпръсне група от около 200 британци, палещи факли и пеещи на улицата. При полицейската атака бе използван и сълзотворен газ. По-късно вечерта пък англичани предизвикаха сблъсък и с френски фенове, наблюдаващи в местната фен-зона мача на домакините срещу Албания. Полицаите бяха принудени да образуват кордон, за да задържат на разстояние развилнелите се британци и в крайна сметка се намесиха, използвайки отново сълзотворен газ и принуждавайки ги да бягат.

Въпреки това ръководителят на полицейските части от английска страна Марк Робъртс уточни пред "Скай спортс", че нито един от задържаните след полунощ не е британец, а повечето са французи. Той коментира още, че британските фенове трябва да осъзнаят, че стилът на френската полиция е по-различен дори, когато става въпрос за антисоциални прояви, а не толкова за насилие.

Споделяне