Уелс обяви двуседмична карантина

Уелс обяви двуседмична карантина

Уелс обяви днес, че от петък въвежда двуседмична карантина, за да се ограничи втората вълна на епидемията от коронавирус, като налага най-тежките ограничения в Обединеното кралство, предаде Франс прес.

От 18 ч. в петък от над 3-те милиона жители на британския район ще се изисква "да си стоят у дома", обясни премиерът на Уелс Марк Дрейкфорд на пресконференция и добави, че продължителността на тези ограничения е възможно най-кратката, която да може да въведена, за да бъде ефективна.

Несъщественият бизнес ще трябва да затвори, което ще доведе до ситуация, сходна с карантината, въведена в Обединеното кралство от 23 март по време на първата вълна. Тя беше постепенно отменена преди лятото.

Основната разлика с този период е, че учениците в началното училище и някои средношколци през втората седмица от карантината ще учат, тъй като първата съвпада с училищната ваканция.

Съобщавайки подробности за това "трудно решение", уелският лидер обяви отделянето на 300 милиона лири (330 милиона евро).

Такава мярка е най-добрият ни шанс да си върнем контрола върху вируса и да избегнем по-дълга карантина, която би нанесла повече щети, посочи Дрейкфорд и изтъкна риска от претоварване на системата за обществено здравеопазване.

От миналия петък Уелс въведе забрана за влизане на хора от други райони с високо разпространение на вируса.

Вчера бе съобщено за 950 нови случая на коронавирус в Уелс. От началото на пандемията в Уелс са регистрирани 35 600 заразени, 1700 от които са починали.

Това е вторият от общо четирите историко-географски района на Великобритания, в който бива наложена карантина заради коронавируса, отбелязва Асошиейтед прес.

От петък Северна Ирландия, с население от 1,9 милиона души, затвори пъбовете и ресторантите за четири седмици, а училищните ваканции бяха удължени с 14 дни.

Повече от половината от населението в Англия - или около 28 милиона, в момента живее при наложени мерки на местно равнище.

С над 43 700 смъртни случая от началото на пандемията, Великобритания е най-тежко засегнатата от коронавируса европейска държава.

Споделяне

Още от Коронавирус