Уесли Кларк дава показания срещу Милошевич

Генерал Уесли Кларк, бивш върховен главнокомандващ на Обединените въоръжените сили на НАТО в Европа, от днес дава свидетелски показания срещу бившия югославски президент Слободан Милошевич в процеса в Международния съд за военните престъпления в бивша Югославия.

Генерал Кларк, който ръководеше 11-седмичната въздушна кампания срещу Сърбия през 1999 г., е една от най-високопоставените фигури, която свидетелства срещу Милошевич.

Пенсионираният генерал, който участваше в американския екип, помогнал за постигането на мирното споразумение през 1995 г., с което бе сложен край на войната в Босна и Херцеговина, дава показания при закрити врата в понеделник и вторник.

Според безпрецедентно споразумение между съда и САЩ, ще бъде позволено на Вашингтон да прегледа показанията на Кларк преди те да станат публично достояние в петък, предаде Би Би Си.

САЩ ще разполагат с два дни, в които ще могат да отстранят части от свидетелските показания на Кларк, в случай че бъдат преценени като опасни за националните интереси на Америка.

Цензурираният запис ще стане публично достояние в петък. Милошевич обаче ще използва възможността да обвини НАТО.

Срещата между Кларк и Милошевич със сигурност ще има политическа оттенък, посочва кореспондентът на Би Би Си. И двамата се целят във властови позиции на изборите в държавите си. Уесли Кларк се бори за президентската номинация на Демократическата партия за изборите през, докато Милошевич е кандидат за Социалистическата партия в сръбските парламентарни избори на 28 декември.

Преди да свидетелства, Кларк заяви, че възнамерява да даде информация за над 100-часови срещи по време на четиригодишния си контакт с Милошевич през 90-те.

Обвинителите в процеса твърдят, че ще спомогнат да се установи какво точно знае Милошевич за военните престъпления и кога е узнал тези факти.

Бившият югославски президент често обвинява НАТО в агресия и със сигурност няма да пропусне да отбележи приноса на Алианса за военните престъпления, които, според Милошевич, Алиансът е извършил по време на бомбардировките срещу Сърбия.

Срещу Милошевич се води процес от февруари 2002 г. за етническото прочистване на Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово през 90-те години.

Той се защитава сам по отправените му обвинения в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

Още от Балкани