Уесли Кларк: Няма да има бърза победа

Сценарият за бърза победа на съюзниците в Ирак "няма да се случи", според ген. Уесли Кларк, бивш върховен главнокомандващ на НАТО в Европа.

"Простият факт е, че освобождението все още не се идва", казва ген. Кларк пред Си Ен Ен. По думите му повече от една четвърт от силите на коалицията са заети с масирани бойни действия в Басра.

Британските части се събраха извън Басра, след като паравоенните формирования на Саддам Хюсеин навлязоха отново в южния иракски град.

Видимият локален напредък започна във вторник и войските са готови да окажат подкрепа на местното цивилно население да атакува военния режим, когато обхватът и степента на съпротивата са ясни, според британски военни представители.

Уесли Кларк каза, че друга значима част от коалиционните сили се бият в Насирия, където морски пехотинци завзеха болница в третия ден на войната. Тя се оказа команден център на иракските сили. "Имаме логистични проблеми", каза ген. Кларк.

Висш американски представител заяви пред Си Ен Ен в сряда, че американските военни може да са подценили мощта на Федуинската армия на Саддам и другите паравоенни групи, действащи в южен Ирак.
Говорителят на Централното военно командване ген. Винсент Брукс заяви на брифинг в Катар днес, че иракската съпротива "не променя графика" на военните действия.

"Никога те сме твърдели, че това ще е лесна операция", каза Брукс, добавяйки, че коалицията остава "уверена в изхода".

Ген. Уесли Кларк каза, че отказът на Турция да допусне Четвърта сухопътна дивизия да открие северен фронт срещу Ирак е било значителен проблем.

Централното командване на САЩ съобщи, че контролните и командните способности на иракския режим са разрушени, заедно с националната телевизия, ключов телекомуникационен пост и група сгради, в които се помещават сателитните комуникации на Саддам Хюсеин.

Само часове след това съобщение обаче телевизионната станция поднови излъчването. Преди да стане това ген. Кларк каза, че ще са необходими допълнителни удари, за да може ефирното излъчване да бъде преустановено напълно.

Споделяне

Още от Свят