"Уестингхаус" отказва да инвестира в VІІ блок

Удължават се преговорите за предоговаряне на цената на тока от американските ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3

"Уестингхаус" отказва да инвестира в VІІ блок

Американската компания "Уестингхаус" не е съгласна да придобие 49 на сто от капитала на бъдещия VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" и да осигури съответстващото на този дял финансиране за построяването на новата ядрена мощност по нейна технология, каквото условие бе поставено от Министерството на енергетиката. Това научи Mediapool от свои източници във ведомството. Не е постигнато споразумение и за предоговаряне на дългосрочното изкупуване на електроенергията от двете ТЕЦ "Ей и Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3".

На 31 март изтича споразумението между американската "Уестингхаус" и българското правителство за построяването на новата ядрена мощност у нас по технологията АР-1000, която ще струва 7.7 млрд. долара според базовата цена. С обяснението, че България няма необходимите средства, пред "Уеснигхаус" бе поставено условието да стане инвеститор в проекта. Миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че официално е поискано американската компания да поеме 49 на сто от капитала на дружеството на VІІ блок и да осигури финансирането, както и да не се оттегля от проекта "възможно най-дълго".

Още тогава източници, запознати с преговорите, се съмняваха, че "Уестингхаус" ще приеме подобна сделка, тъй като корпоративната ѝ политика не е да инвестира в ядрени проекти, а да продава технологии и да изпълнява строежа им. По неофициална информация, от "Уестингхаус" са отказали да приемат предложението да инвестират в проекта, но е възможно да се стигне до удължаване с шест месеца на споразумението и в този период преговорите да продължат и дори да променят своята форма. Според запознати, американската компания нямала нищо против да се оттегли от плановете за новия реактор, но имала претенции за 12 млн. долара разходи, направени около проекта. Българската страна обаче не била съгласна да изплати тази сума.

Представителите на "Уестингхаус" в преговорите засега отказват коментар. Пред Mediapool те обясниха, че когато има какво да съобщят по случая, ще го направят официално. 

Без постигнат резултат изтече и срокът за предоговаряне на условията в споразуменията, задължаващи НЕК да изкупува 15 години по преференциални цени електроенергията от "Ей И Ес Гълъбово" (по-позната като "Марица Изток 1") и от "КонтурГлобал Марица Изток 3".

На това предоговаряне управляващите разчитат да задържат ръста на цената на тока за домакинствата от 1 юли.

Според запознати с преговорите предложението на държавата е да се намали с 20 процента цената, която НЕК плаща на дружествата за т.нар. разпологаемост – тоест да държи мощностите си в готовност. Подобно поевтиняване ще се отрази на разходите на НЕК и съответно на нейната цена на тока за домакинствата, но със сигурност намалението няма да се усети от крайните клиенти. За да понижи разходите на държавната електрическа компания, министерството иска също така да купи сгуроотвала на централата на "Ей И Ес", чиято норма на възвръщаемост на капитала е много висока и товари цените. Офертата на "Българския енергиен холдинг" за около 70 млн. евро обаче не е приета от собственика.

Друг препъникамък пред преговорите е искането на двете американски дружества, като част от споразумението за сваляне на цената на електроенергията им, НЕК да покрие накуп всички задължения към тях. Става дума за около 700 млн. лв. за изкупени в миналото количества ток. Освен това двете дружества настояват НЕК да поеме ангажимент за редовно плащане на бъдещите сметки.

НЕК обаче няма тези пари, но се планира Министерството на енергетиката като принципал на БЕХ, който е собственик на НЕК, да поиска от финансовия министър Владислав Горанов държавна гаранция за  теглене на кредит от страна на НЕК за уреждане на задълженията към "Ей И Ес" и "КонтурГлобал". Подобна заявка дадоха както министър Теменужка Петкова, така и премиерът Бойко Борисов преди около две седмици.

Уреждането на такъв заем обаче ще отнеме време, заради което и вероятно ще бъде обявено удължавана не преговорите с двете американски централи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес